Mestá sú za zmenu volebného systému, petícia by však bola krajným riešením

TA3 TASR
28.10.2021 15:26

Únia miest Slovenska presadzuje zmenu volebného systému, spustenie petície však považuje za krajné riešenie. Spustená by podľa únie mala byť v prípade, ak nebude vládna koalícia plniť svoj záväzok z programového vyhlásenia.

volebná miestnosť voľby (1140px) TASR/Radovan Stoklasa
TASR/Radovan Stoklasa

V čom by spočívala zmena?

Či ÚMS podporí petíciu za viac volebných obvodov na parlamentné voľby chystanú Združením miest a obcí Slovenska, bude závisieť najmä od jej obsahu. Uviedla to hovorkyňa únie Daniela Piršelová.

V januári 2020 snem ÚMS prijal uznesenie a schválil dokument Dozrel čas na zmeny, ktorý obsahuje všetky požiadavky únie miest v oblasti reformy verejnej správy smerom k centrálnej vláde a politickým stranám. Nechýbajú tam ani návrhy na zmenu volebného systému. Cieľom navrhovaného riešenia ÚMS je zachovať všetky výhody súčasného volebného systému, napraviť jeho nevýhody, a to všetko s minimálnym dosahom na voličov.

"Podstata myšlienky spočíva v zachovaní celoštátneho obvodu, avšak iba na účely spočítania hlasov a rozdelenia mandátov medzi politické strany. Vo všetkých ďalších ohľadoch už systém pracuje s viacerými obvodmi, čo znamená, že politické strany by tu na rozdiel od dneška zostavovali niekoľko, a nie iba jedinú kandidátnu listinu," spresnila únia v dokumente.

Namiesto petície zatiaľ rokovania

Ten bol pred voľbami zaslaný politickým stranám a po voľbách v roku 2020 ÚMS oslovila s týmito návrhmi šéfov koaličných politických strán a relevantných členov vlády SR. "Namiesto petície sme uprednostnili a stále uprednostňujeme rokovania a požiadavky na začatie činnosti odbornej komisie, ktorej cieľom má byť podľa programového vyhlásenia vlády SR analýza úpravy volebného systému a zmeny volebných obvodov vo voľbách do Národnej rady SR," vysvetlila Piršelová. ÚMS deklaruje, že jej návrh zachováva výhody súčasného modelu a posilňuje miestnu a regionálnu úroveň pri správe štátu.

ZMOS chystá veľkú petíciu, aby sa na Slovensku nahradil jeden volebný obvod pre parlamentné voľby viacerými volebnými obvodmi. Potvrdil to ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS-u Michal Kaliňák. Zámerom podľa neho je, aby si občania mohli do parlamentu zvoliť poslancov z regiónov, ktorých poznajú a ktorí dokážu riešiť potreby konkrétnej časti Slovenska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok