Jej kategóriu na paralympiáde zrušili. Medailistka sa vzoprela a vyhrala boj s pravidlami

TA3
29.1.2022 09:00

Paralympijská snowboardistka Brenna Huckaby má na konte ďalšie víťazstvo. Tentokrát však nejde o športový výkon, podarilo sa jej uspieť v súboji s pravidlami paralympijských hier, keď súd rozhodol v jej prospech.

Jej kategóriu na paralympiáde zrušili. Medailistka sa vzoprela a vyhrala boj s pravidlami
Facebook.com/Brenna Huckaby

Nemecký súd ešte počas minulého týždňa rozhodol, že atlétka tímu z USA, ktorá pre rakovinu prišla v roku 2010 o nohu, môže súťažiť na zimných hrách v Pekingu. Stalo sa tak po dlhom boji o jej štart v súťaži, píše portál Today.com.

"Peking 2022 - Prichádzam!" uviedla športovkyňa nadšene na sociálnej sieti po tom, ako sa oboznámila s verdiktom súdu. "Dokázali sme to! Moja snaha o účasť na paralympijských hrách bola úspešná," dodala vo svojom vyhlásení.

Brenna Huckaby (26) je americká snowboardistka a paralympionička, ktorá má na konte niekoľko zlatých medailí. Posledné dve má zo zimných parahier v Pchjongčchangu v roku 2018.

Komplikovaná cesta k paralympiáde

Jej cesta k paralympiáde nebola však taká jednoduchá, istý čas sa zdalo, že paralympijská medailistika sa na tohtoročných hrách nepredstaví. Začalo sa to v júni 2019, keď Medzinárodný paralympijský výbor so sídlom v Nemecku vyradil dve podujatia s tým, že v kategórii nie je dostatok súťažiacich.

Z paralympijskej zostavy tak vypadol slalom a snowboardcross športovej triedy SB LL1, kam patrí aj Huckaby. Na majstrovstvách sveta v roku 2019 sa zúčastnili dvaja športovci z dvoch krajín. Potrebné minimum sú šiesti športovci z aspoň troch krajín.

26-ročná Huckaby tak prišla o svoju možnosť súťažiť na zimných hrách. "Nestratili sme nádej, keďže mi bolo povedané, že by som mohla súťažiť v kategórii s menším hendikepom," uviedla ešte pred celou kauzou snowboardistka, ktorá je klasifikovaná ako atlét športovej triedy LL1, čo znamená s amputáciou nad kolenom. "Z tejto možnosti som bola nadšená a aj keď som neskôr pretekala v ťažšej triede, získala som pódiové umiestnenie, čo je dôkazom, že napriek svojmu postihnutiu toho dokážem viac," dodala.

Keď však boli neskôr vydané formálne pravidlá pre podujatie v Pekingu, zostala prekvapená. Zistila totiž, že jej vôbec nedovolia súťažiť. "Šokovalo nás to všetkých. Prečo sa tak rozhodli? Urobila som všetko, čo som mohla, aby som dokázala, že v Pekingu som schopná štartovať. Bojovala som s petíciami, podaniami a právnymi krokmi. Získala som pódiové umiestnenia aj v ťažšej kategórii. Získala som titul majsterky sveta, čím som dokázala, že si zaslúžim príležitosť súťažiť na najväčšej svetovej scéne. A teraz bojujem tým, že o tom hovorím nahlas," uviedla vtedy snowboardistka.

Zverejnením svojho príbehu na sociálnej sieti jej okamžite prišlo množstvo reakcií. Jej príbeh zdieľali aj známe osobnosti, rozšíril sa dokonca hashtag #LetBrennaCompete (Nechajte Brennu súťažiť).

Súd vyhovel jej odvolaniu

V jej prospech napokon rozhodol súd, Medzinárodný paralympijský výbor k tomu vydal vyhlásenie aj s chronológiou udalostí. "V septembri 2021, viac ako dva roky po rozhodnutí správnej rady Medzinárodného paralympijského výboru a len šesť mesiacov pred začiatkom Pekingu 2022, Huckaby požiadala výbor o účasť na zimných paralympijských hrách v Pekingu 2022," uvádza sa vo vyhlásení. "Športovkyňa požadovala, aby súťažila buď v kategórii mužov SB-LL1 alebo v kategórii žien SB-LL2."

Podľa existujúcich pravidiel svetového parasnowboardu ženy nie sú oprávnené súťažiť na mužských podujatiach a taktiež sa nemôžu zúčastniť športových kategórií na zimných paralympijských hrách, na ktoré nemajú nárok. "V dôsledku toho bola žiadosť zamietnutá," píše sa ďalej vo vyhlásení. Huckaby to však nevzdala a bojovala ďalej, aj keď jej žiadosť nemecký súd ešte v decembri 2021 zamietol, na základe odvolania sa jej napokon podarilo uspieť.

Výbor zostal prekvapený i sklamaný

Prezident Medzinárodného paralympijského výboru Andrew Parsons neskrýval sklamanie. "Sme mimoriadne prekvapení a sklamaní rozhodnutím súdu, ktoré predstavuje úplné ignorovanie pravidiel, predpisov svetového parasnowboardu a kvalifikačných kritérií Pekingu 2022 a tiež nedostatok porozumenia klasifikačného systému v paralympijskom športe," uviedol.

Podľa neho celej veci z hľadiska športovkyne rozumie, no je na strane pravidiel. "Je to atlétka svetovej triedy a paralympijská šampiónka, ktorá chce zúfalo súťažiť a reprezentovať svoju krajinu. Nie je však sama. Sú tisíce parašportovcov, ktorí by chceli súťažiť. Avšak v parašporte nemôžeme zahrnúť každú kategóriu a podujatie. Výsledkom je, že sa vždy nájdu športovci, ktorí sú vynechaní a sklamaní," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok