Olympionici a paralympionici zložili sľub do rúk prezidentky, zaželala im šťastie

TA3 TASR
24.1.2022 14:59

Bobistka Viktória Čerňanská, hokejista Marek Hrivík, reprezentantka v curlingu na vozíku Monika Kunkelová a parahokejista Marián Ligda v pondelok v Prezidentskom paláci v Bratislave zložili v mene celej olympijskej a paralympijskej výpravy slávnostný sľub do rúk prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej.

V poradí XXIV. zimné olympijské hry sa uskutočnia od 4. do 20. februára v Pekingu a predstaví sa na nich dokopy 50 slovenských športovcov, XIII. zimná paralympiáda je na programe 4. do 13. marca.

Štvorica reprezentantov predniesla prítomným slávnostný sľub. V mene celých výprav sa zaviazali rešpektovať a dodržiavať Olympijskú chartu, etické pravidlá a princípy, ktorými sa hry riadia, súťažiť podľa pravidiel a bez dopingu a v ozajstnom športovom duchu.

Čaputová: Ste inšpiráciou

Prezidentka SR následne prijala sľub výpravy a ocenila odhodlanie športovcov. Čaputová zaželala všetkým olympionikom i paralympionikom veľa úspechov a šťastia v Pekingu.

"S hrdosťou som si vypočula sľub, s ktorým odchádzate reprezentovať naše Slovensko na olympijské a paralympijské hry do Pekingu. Športové úspechy a víťazstvá na olympijskej pôde sú pre nás všetkých zdrojom hrdosti a nadšenia. Najmä v dnešných časoch, keď je o dobré správy núdza, môžete byť práve vy ich nositeľmi. Každý úspech športovca v slovenskom drese môže aspoň na chvíľu spojiť rozdelenú spoločnosť a ja verím, že takýchto dobrých správ nám pošlete čo najviac," uviedla hlava štátu.

Pekinské hry sa budú konať za prísnych protipandemických opatrení. Športovci budú pôsobiť v uzavretých bublinách rovnako ako ďalší účastníci olympijských hier. Samozrejmosťou sú prísne hygienické opatrenia a pravidelné testy.

"Na olympijských hrách nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa. Tak znie prvá časť myšlienky zakladateľa moderného olympijského hnutia Pierra de Coubertina. V pandemickej dobe však nadobúda aj ďalší význam. Dôležité je, aby sa súťaže vôbec uskutočnili a aby ste sa mohli postaviť na štart zdraví. Verím, že sa každému z vás podarí vyhnúť vírusu a svoje výkony zvládnete so cťou. Ste inšpiráciou pre mladých aj pre deti, predstavujete príklad, ktorý budú mnohí nasledovať," dodala prezidentka, ktorá odovzdala športovcom štátnu vlajku.

Podľa jej slov účasťou na olympiáde podporujú aj ďalšiu myšlienku olympijského hnutia, ktorou je bratstvo a priateľstvo medzi národmi vyjadrené symbolom piatich spojených kruhov. "Želám vám šťastnú cestu, úspešné vystúpenia a šťastný návrat domov. Spolu s občanmi nášho Slovenska vám budem držať palce," dodala.

Bola to česť, hovoria športovci

Najpočetnejšiu časť slovenskej výpravy tvoria hokejisti, jedným z ich lídrov by mal v Pekingu byť aj Hrivík. Pre tridsaťročného útočníka to bude premiérové vystúpenie na ZOH. "Bola pre mňa česť zložiť sľub. Moja kolegyňa to mala ťažšie, lebo ho celý čítala, ja som iba povedal, ´tak sľubujeme´, takže som si nemusel nič písať na ruku. Je to moja prvá olympiáda a dúfam, že si budem môcť pozrieť viac športov, že nás úplne nezatvoria. Už sa na to teším," povedal.

"Je škoda, že tu nemohli byť všetci športovci, pretože si to zaslúžia. Pre mňa je česť, že som mohol niesť toto bremeno za nich. Priznám sa, že som bol veľmi nervózny," uviedol po sľube Ligda. "Som rada, že som mohla za všetkých športovcov zložiť sľub pani prezidentke a dúfame, že olympiáda bude podľa každého predstáv. Bola tam trochu tréma, ale myslím si, že sme to všetci zvládli. Je to zážitok a som rada, že som tu mohla byť," uviedla Čerňanská, ktorá sa na olympiádu výborne naladila na juniorských majstrovstvách sveta v rakúskom Innsbrucku-Igls. Devätnásťročná bobistka tam získala kompletnú medailovú zbierku, v monoboboch bola zlatá do 23 rokov a bronzová medzi juniorkami a spolu s Patríciou Tajcnárovou si vybojovali striebro v súťaži dvojbobov v kategórii do 23 rokov.

"Len niekoľko mesiacov po OH v Tokiu pred nami stojí ďalšia veľká výzva - pripraviť tím na zimné hry v Pekingu. Verím, že naši športovci budú hrdo reprezentovať Slovensko a budeme im veľmi priať, aby priniesli športové výsledky, ktoré si každý fanúšik športu želá," uviedol prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel.

Zloženie sľubu v Prezidentskom paláci si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok