Politika nie je bežný život. Zblíženie so Slovákmi sa deje v ľudskej rovine, hovorí Maďarka

TA3
28.1.2022 07:00

Aké sú slovensko-maďarské vzťahy očami Maďarky, ktorá sa sama chcela naučiť po slovensky, vydala sa do Žiliny a jej manžel je slovenským politikom poľskej národnosti? Diána Marosz deti vychovávala aj pomocou dvojjazyčných rozprávok, ktoré napísala a vydala s pomocou dcéry herca Jula Satinského Luciou Molnár Satinskou.

most komárno maďarsko komárom (SITA)
SITA

Problém v škole

Keď sa na južnom Slovensku maďarské deti učia po slovensky, na škole majú povinnú slovenčinu niekoľkokrát do týždňa. Metóda výučby jazyka je však podľa Marosz zastaraná, hoci postupne sa začína meniť. "Pôvodne slovenčinu učili maďarské deti tak, ako keby už po slovensky vedeli," hovorí. Tento prístup je podľa nej nepochopiteľný, keďže mnoho detí nemá základy. "V rodine sa rozprávali po maďarsky, prišli do školy, a hneď mali básničky čítať v slovenčine."

Marosz sa pred niekoľkými rokmi zapojila do projektu, ktorý sa zameriava na to, aby maďarské deti mohli ísť na pár týždňov do slovenského prostredia, chodiť do slovenskej školy a získať tak prax s jazykom.

Politické frázy

Ak ide o vzťahy Maďarov a Slovákov, Marosz zdôraznila, že nerada zovšeobecňuje, keďže Maďarov je veľa a nie všade sa žije tak isto. V prostredí, kde sa pohybuje, konflikty necítiť. Slováci a Maďari spolu spievajú v zbore či v kapele, majú zmiešané rodiny a "nikomu to nevadí".

Ak ide o politiku, Marosz podľa svojich slov často počúva vety ako "nikdy sme nemali také výborné vzťahy ako teraz". Myslí si však, že ide skôr o prázde heslá. "To, čo je na vysokej politickej úrovni, to sa vôbec nezhoduje s tým, čo je dole," zdôraznila. Zblíženie medzi národmi sa podľa nej deje na ľudskej, individuálnej úrovni a nie cez politikov, ktorí rokujú a potom si podajú ruky. "Nemyslím si, že sú vždy úprimní," skonštatovala.

"Osobné vzťahy sú najdôležitejšie. Ja som sa snažila počas 18 rokov, keď som bola v Žiline, rozvíjať vzťahy medzi ľuďmi," vysvetlila Marosz. Myslí si, že vďaka vzťahom, ktoré si tam vybudovala, zmenilo viacero Slovákov názor na Maďarov.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok