Poslanci odobrili väčšie právomoci Európskej agentúry pre lieky. Nie všetci sú však nadšení

TA3 TASR
27.1.2022 10:27

Európsky parlament odobril posilnenie právomocí Európskej agentúry pre lieky. Podľa niektorých to prinesie lepšiu pripravenosť na budúce krízy i väčšiu transparentnosť. Nie všetci sú však o pozitívnom výsledku presvedčení. Čo na to naši europoslanci?

Vymenili si úlohy. Občania predstavili návrhy poslancom Európskeho parlamentu
TASR/AP

Lepšia príprava na budúce krízy

Vďaka posilnenej úlohe Európskej agentúry pre lieky bude Európa podľa slovenského europoslanca Michala Wiezika lepšie vybavená na zvládnutie budúcich kríz. Prispejú k tomu aj získané skúsenosti z pandémie Covid-19. Europoslanec podotkol, že sa posilní aj kapacita na riadenie dostupnosti liekov a zdravotníckych pomôcok. Členské krajiny Európskej únie podľa neho takisto získavajú "väčšiu transparentnosť, väčšiu účasť EÚ, lepšiu koordináciu a aj účinnejší monitoring".

Podľa europoslanca Roberta Hajšela musia odhlasované opatrenia zvýšiť nielen rýchlosť, ale aj transparentnosť uskutočňovania klinických testov a schvaľovania certifikátov potrebných na uvedenie liekov na trh. Jeho vyjadrenie sprostredkovalo tlačové oddelenie Európskeho parlamentu.

"Dúfam, že posilnenie mandátu EMA naozaj umožní zabezpečiť lepšiu pripravenosť EÚ a všetkých členských štátov vrátane Slovenska zvládať v budúcnosti podobné zdravotné krízy, ako bola pandémia koronavírusu," vysvetlil Hajšel. "V praxi by to malo zabrániť opakovaniu situácie s nedostatkom účinných liekov a zdravotníckeho materiálu," dodal.

Jurzyca sa obáva byrokracie

Iný názor má však europoslanec Eugen Jurzyca, ktorý návrh v Európskom parlamente nepodporil.  V dôsledku rozšírenia právomocí podľa neho hrozí, že narastie byrokracia a pozitívny výsledok sa nedostaví žiaden.

"Takémuto kroku musia predchádzať analýzy vplyvu. Napríklad preto, lebo vakcíny proti covidu bolo efektívne nakupovať centrálne, to ale neznamená, že aj vakcíny proti chrípke má nakupovať Komisia," vysvetlil.

Za návrh hlasovalo vyše 600 poslancov

Európsky parlament posilnenie právomocí agentúry odobril vo štvrtok 20. januára. Za predbežnú dohodu na rozšírení právomocí EMA sa vyslovilo 655 poslancov, 31 bolo proti a ôsmi sa zdržali hlasovania.

Po schválení Európskym parlamentom musí nariadenie ešte formálne odobriť Rada ministrov EÚ. Následne bude nové nariadenie podpísané a zverejnené v Úradnom vestníku EÚ. Účinnosť by malo nadobudnúť 1. marca 2022.

Posilnenie právomocí zdravotníckych agentúr EÚ je aj súčasťou návrhov, ktoré v novembri v spojitosti s budovaním Európskej zdravotnej únie predstavila Európska komisia. Oblasť zdravotníctva je aj jednou z tém Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE), ktorá občanom členských krajín umožňuje - prostredníctvom štyroch občianskych panelov - predkladať svoje požiadavky k fungovaniu EÚ.

Tretí občiansky panel medzi svoje odporúčania zahrnul aj posilnenie právomocí EMA a zriadenie úradu, ktorý by pre členské krajiny vyrokoval prijateľnejšie ceny za lieky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok