Lacné vs drahé vitamíny, záleží pri výbere tých správnych na cene?

TA3/bd
27.1.2022 09:00

S toľkými možnosťami vitamínov na regáloch či v e-shopoch je ťažké vedieť, ktorý z nich je pre vás ten pravý. Existuje niekoľko dôležitých vecí, ktoré by ste mali hľadať na etikete vitamínu predtým, ako urobíte konečné rozhodnutie.

Lacné vs drahé vitamíny, záleží pri výbere tých správnych na cene?
FreePik

Drahé vs. lacné

Pri výbere správnych vitamínov na cene nezáleží. Označenie je to najdôležitejšie. Ak zvažujete vitamínový doplnok, prečítajte si etiketu a porovnajte informácie, ako aj zložky. Niektoré vitamíny - dokonca aj tie drahé - môžu obsahovať viac aditív ako je skutočná zložka. V iných prípadoch možno budete musieť skontrolovať fľašu, aby ste sa uistili, že je určená špeciálne pre vás a nie pre opačné pohlavie alebo úplne inú vekovú skupinu. 

Vždy sa uistite, že konkrétny vitamín, ktorý si vyberiete, spĺňa normy stanovené kontrolným orgánom, aby sa zaistila pevnosť, čistota, rozpúšťanie a rozpad. Dokonca aj lacné vitamíny môžu prejsť všetkými testami kvality.

vitaminy FreePik

Testovanie

Štátny úrad zaisťuje, že doplnky spĺňajú prísne normy kvality. Uistenie sa, že váš doplnok spĺňa kvalitatívne štandardy vám môže pomôcť rozhodnúť sa, ktoré vitamíny použiť. Vždy sa kontroluje efektívnosť, bezpečnosť, riziko a kvalita. 

Ingrediencie

Pri skúmaní štítku skontrolujte aktívne zložky, ktoré živiny sú zahrnuté a veľkosť dávky, ako je kapsula alebo balenie, ako aj množstvo živín v konkrétnej dávke. Odborníci odporúčajú vyhnúť sa doplnkom, ktoré poskytujú tzv. megadávky. 

vitaminy FreePik

Všeobecným pravidlom je vybrať si vitamínový doplnok, ktorý poskytuje 100 percent dennej hodnoty. Jedinou výnimkou, na ktorú sa toto pravidlo vzťahuje, je vápnik. Ak by doplnok vápnika mal zabezpečiť 100 percent vašej dennej potreby, bol by príliš veľký na to, aby sa dal prehltnúť.

Dátum spotreby

Skontrolujte aj dátum spotreby, či vaše vitamíny nie sú blízko exspirácie. Niekedy môžu predajne alebo drogérie znížiť cenu doplnkov, ktorých platnosť sa čoskoro skončí. Bez ohľadu na to, aký dobrý je vitamínový doplnok, neužívajte ho po uplynutí doby použiteľnosti. Zložky už nemusia byť aktívne.

Témy: Etiketa vitamín
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok