Útočník, ktorý strieľal na univerzite v nemeckom Heidelbergu, si zbrane kúpil v Rakúsku

TA3 TASR
26.1.2022 19:26

Osemnásťročný mladík, ktorý v pondelok spustil streľbu na univerzite v nemeckom meste Heidelberg a spôsobil smrteľné zranenia jednej študentke, si pušky zadovážil približne týždeň pred týmto činom v Rakúsku. Oznámila to v stredu nemecká polícia a prokuratúra v Mannheime.

SRK: Tragédia z nemeckého Heidelbergu nemá v európskych univerzitách obdobu
TASR/AP

Informuje agentúra DPA. Pri útoku sa zranili aj ďalší traja študenti, páchateľ po streľbe spáchal samovraždu. Na mieste činu zaistili zasahujúci policajti dve zbrane a zhruba 150 nábojov; tretiu zbraň objavila rakúska polícia v izbe, ktorú si páchateľ prenajal počas pobytu v Rakúsku. 

Dve pušky, ktoré mal útočník pri sebe, si zakúpil u obchodníka so zbraňami a tretiu od súkromnej osoby. Podľa denníka Die Welt išlo o brokovnicu a poľovnícke pušky. Polícia vyšetruje prípadnú mieru trestnoprávnej zodpovednosti predajcov.

Odborník na zbrane Markus Schwaiger pre Die Welt uviedol, že zbrane s dlhou hlavňou spadajúce do kategórie C sú v Rakúsku "voľne predajné" od 18 rokov, stačí mať nahlásený pobyt v Rakúsku. Predajca zbraň nesmie predať osobe, pre ktorú platí zákaz alebo má zjavné psychické problémy.

Páchateľ Nikolai G., ktorý bol študentom biológie, sa na miesto činu v časti Neuenheimer Feld univerzity v Heidelbergu doviezol z Mannheimu taxíkom. Obe zbrane mal uložené v športovej taške v batožinovom priestore vozidla.

Doterajšie vyšetrovanie nenaznačuje, že by mal s obeťami útoku osobný vzťah. Vyšetrovatelia preverujú aj indície, podľa ktorých bol muž v minulosti členom pravicovo-extrémistickej strany Der III. Weg (Tretia cesta). 

Vystúpil z nej údajne v roku 2019, keď bol ešte neplnoletý. Doterajšie analýzy digitálnych médií páchateľa ani výpovede svedkov z jeho osobného okolia však nenasvedčujú, že by sa bol radikalizoval alebo mal kontakty na krajnú pravicu. Vylúčiť sa nateraz nedá ani psychické ochorenie útočníka. Motív činu je naďalej predmetom vyšetrovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok