Ženy v politike: Na čelo Európskeho parlamentu sa Roberta Metsola dostala v deň narodenín

TA3/zm
27.1.2022 08:00

Roberta Metsola sa stala najmladšou predsedníčkou Európskeho parlamentu v jeho histórii. V deň svojho zvolenia oslávila 43 rokov a na mladých ľudí sa chce orientovať aj v rámci európskeho projektu.

Ženy v politike: Na čelo Európskeho parlamentu sa Roberta Metsola dostala v deň narodenín
Profimedia

Maltská rodáčka Roberta Metsola je ďalšou zo žien, ktoré dokazujú, že v politike majú svoje pevné miesto. Na čelo Európskeho parlamentu sa dostala po nečakanej smrti predsedu Davida Sassoliho, iba niekoľko dní pred koncom jeho mandátu.

Sila žien

Do Európskeho parlamentu bola vyštudovaná právnička Roberta Metsola zvolená ešte v roku 2013, od roku 2020 bola jeho prvou podpredsedníčkou a na čelo parlamentu sa dostala ako tretia žena v poradí, po Simone Veil, ktorá bola predsedníčkou v rokoch 1970 až 1982 a Nicole Fontaine, ktorá rovnaký post zastávala od 1999 do 2002.

V slávnostnom príhovore však Roberta poukázala nielen na ženy: „Kto sa snažíte podkopať demokraciu, právny štátu, slobodu slova a základné práva, kto sa pozeráte na ženy ako na terče a odopierate práva našim LGBT občanom – vedzte, že to tento parlament nikdy neakceptuje.“

Politický pár

Maltskú političku a právničku v kariére plne podporuje aj jej manželom Ukko, ktorý pochádza z Fínska. Pár sa stretol v roku 1999 a po šiestich rokoch sa zosobášil. Roberta s mužom vychovávajú štyroch synov, no ani početná rodina nezastavila ich politické ambície. V roku 2009 obaja kandidovali vo voľbách do Európskeho parlamentu a stali sa tak prvým manželským párom, ktorý sa stretol síce v rovnakých voľbách, ale z dvoch rôznych členských štátov.  

Roberta Metsola Profimedia

Spomenula Havla aj Kuciaka

V nedávnych voľbách Robertu podporila väčšina slovenských europoslancov a zároveň sa podpredsedom Európskeho parlamentu stal Slovák Michal Šimečka. Tým sa však spojenie ambicióznej Malťanky s našou krajinou nekončí. „Sme prvá generácia Erasmu a posledná generácia Wałęsu a Havla,“ povedala Metsola vo svojom prejave.

Jej a našu krajinu spájajú vraždy investigatívnych novinárov Jána Kuciaka a Daphne Caruana Galizie, čo viedlo k snahe o prijatie celoeurópskej legislatívy na ochranu novinárov. Metsola im venovala v prejave niekoľko myšlienok.

Rok 2022 je aj vďaka Roberte rokom žien v politike. Dámy budú stáť v čele niekoľkých európskych inštitúcií, napríklad Európskej komisie, Európskej centrálnej banky, Úradu európskeho ombudsmana, Európskej prokuratúre i Europolu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok