Politici sú ľahostajní. Naši zdravotníci musia bojovať o to, čo u susedov dostanú automaticky

TA3
27.1.2022 07:00

Za prvé tri týždne nového roka vrátilo registrácie 87 sestier a pôrodných asistentiek. Dôvod? Priveľa práce za primálo peňazí. V susednom Česku zarobí sestrička po šiestich rokoch praxe viac, ako slovenská top špecializovaná zdravotná sestra s magisterským vzdelaním a po dlhých rokoch odbornej praxe. O téme sme hovorili s prezidentkou Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Ivetou Lazorovou.

Nové čísla
TASR/Michal Svítok

Inde je to inak

Lazorová tvrdí, že veľkú odozvu zo strany štátu sestry nezaznamenali. "Písali sme aj otvorený list premiérovi s tým, že je potrebné akútne riešiť odmeňovanie zdravotníckych pracovníkov. Máme x tlačových správ, ktoré sme k tomu vydali, stretávame sa s politikmi, argumentujeme, prosíme, vyhrážame sa," priblížila Lazorová. 

Prezidentka komory sestier s veľkým sklamaním sleduje, ako k odmeňovaniu zdravotníckych pracovníkov pristúpili v oklitých krajinách. Bez toho, aby museli organizácie zastupujúce zdravotníkov vynaložiť akúkoľvek námahu, pri signáloch ako masívny odchod zamestnancov, sa politici rozhodli situáciu riešiť.

V rámci Európskej federácie sestier, s ktorou je Lazorová v kontakte, nevie o žiadnej krajine, kde by zdravotníci museli demonštrovať za lepšie ohodnotenie. "Som z toho veľmi sklamaná a pýtam sa, či je potrebné, aby sme my takto museli bojovať za to, čo v okolitých krajinách berú ako prirodzenú potrebu zdravotníckych pracovníkov," kritizuje Lazorová.

Rôzne miesta aj platy

Sestry a pôrodné asistentky sú dnes odmeňované podľa toho, kde svoje povolanie vykonávajú. "V zariadeniach sociálnych služieb, kde pracujú sestry, sú tieto sestry prevažne odmeňované podľa zákona o práci vo verejnom záujme. Zdravotní pracovníci, ktorí sú v ústavných zdravotníckych zariadeniach, vrátane sestier a pôrodných asistentiek, majú mzdy vyplácané na základe zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, čiže sú tam rozdiely v mzdách," vysvetlila Lazorová. Ďalšie sestry pracujú v ozbrojených silách, pod ministerstvom vnútra či v ambulantných zariadeniach, kde si dojednávajú mzdu podľa zákonníka práce.

V odmeňovaní zdravotníkov sú tak veľké rozdiely, a to bez ohľadu na konkrétnu pozíciu a výkon. Lazorová zdôraznila, že od zdravotníckej reformy v roku 2004 sa komora snaží hovoriť o tom, že zdravotníci pracujú vo verejnom záujme, "pretože poskytujú služby, ktoré sú vo verejnom záujme a ich mzdy by teda mali byť hradené z verejného zdravotného poistenia," ozrejmila. 

Mzdy podľa praxe aj vzdelania

V súvislosti s nejednotnosťou odmeňovania komora zdravotných sestier predstavila ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému svoj návrh. "Podľa nášho názoru je potrebné nastaviť mzdy podľa vzdelania a kompetencií u jednotlivých skupín sestier," povedala Lazorová s tým, že je potrebné zohľadniť aj dĺžku praxe. "Potrebujeme odlíšiť sestry, ktoré majú 25 rokov praxe od tých, ktoré sú absolventky a práve nastúpili," povedala. Toto súčasný zákon vôbec nerieši.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek žiada nárast platov o 30 percent. "Peniaze sú, len ich treba smerovať tam, kde sú potrebné," myslí si Lazorová. Situácia sa podľa nej nezlepší, ak nebudeme konkurencieschopní oproti ostatným krajinám, čo sa týka odmeňovania, nehovoriac o pracovných podmienkach.

"30 percent nie je hladina, ktorá nám postačí," zdôraznila s tým, že sestry sa odrazili od pôvodných požiadaviek, ktoré predniesli v minulosti. Doplnila, že na platy zdravotníkov siahne aj aktuálna rastúca inflácia.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok