Odchádzajú skúsení lekári i tisícky sestier. Personálu v nemocniciach je kriticky málo

TA3
23.11.2021 12:39

Na Slovensku chýbajú tisícky lekárov a desaťtisíce zdravotných sestier. Stav je alarmujúci, a aj to je jedna z príčin aktuálne kritickej situácie v nemocniciach. Podporné prístroje pre pacientov by sme v nemocniciach aj mali, ale nemá ich kto obsluhovať. Pandémia totiž odkryla to, o čom sa síce hovorí už roky, ale riešenia neprichádzajú.

Nedostatok personálu komplikoval situáciu už v predchádzajúcich vlnách pandémie. O probléme sa teda už vie takmer dva roky. „Situáciu s personálom máme ešte horšiu. Za celý rok ministerstvo zdravotníctva nespravilo vôbec nič na to, aby sme mali viac personálu,“ hovorí Peter Visolajský, predseda Lekárskeho odborového združenia. Navyše pripomína, že zdravotníctvo opustili ďalší lekári.

V nemocniciach navyše chýba rekordných 14-tisíc zdravotných sestier. Za posledný rok ich odišlo približne 1500. Budúcnosť vyzerá ešte horšie, keďže v dôchodkovom veku je podľa Ivety Lazorovej, prezidentky Slovenskej komory sestier, viac ako 4-tisíc sestier. Okrem toho je vo veku nad 65 rokov ďalších 1430 sestier. Lazorová si nevie predstaviť, ako by sa tieto sestry nahradili, ak by sa rozhodli zo dňa na deň pre odchod do dôchodku.

Problém s pľúcnymi ventiláciami teda nie je v tom, že by ich bolo málo. K dispozícii v nemocniciach ich je necelých tisíc. Nemá ich však kto obsluhovať, keďže sú potrební špecialisti a ich vyškolenie nie je otázkou týždňov. Na nedostatok personálu upozorňujú zdravotnícke organizácie už niekoľko rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok