Orgány činné v trestnom konaní si plnia svoju funkciu. Premiéra teší zlepšenie Slovenska v rebríčku vnímania korupcie

TA3 TASR
25.1.2022 15:05

Premiéra Eduarda Hegera teší zlepšenie pozície Slovenska v rebríčku vnímania korupcie zostavovanom každoročne centrálou organizácie Transparency International. Vníma to ako výsledok viacerých súbežne pôsobiacich faktorov. V reakcii to uviedla hovorkyňa predsedu vlády Ľubica Janíková.

Heger podporuje vydanie Fica na väzobné stíhanie. Verí, že podozrenia sú podložené dôkazmi
TASR/Martin Baumann

"Orgány činné v trestnom konaní si plnia svoju funkciu, odhaľujú trestné činy korupcie a majú výsledky. Práve nepotrestaná korupcia za bývalých vlád Smeru-SD mala ťažké devastačné dôsledky na spravodlivosť a právne vedomie občanov. Držíme sa étosu očisty verejného života, pre ktorý sme nadchli našich občanov," píše sa v stanovisku s tým, že zápas za očistu verejného života od korupcie nie je na konci. 

Zlepšenie pozície Slovenska označil premiér za povzbudenie pre "protikorupčné sily" v ďalšom pokračovaní. Z rebríčka vnímania korupcie zostavovaného každoročne centrálou organizácie Transparency International vyplýva, že Slovensko sa zlepšilo v hodnotení vnímania korupcie o štyri miesta a zo 180 hodnotených krajín skončilo na 56. pozícii. 

Podľa Transparency International Slovensko zaznamenalo Slovensko pozitívny posun aj v dosiahnutom skóre, medziročne sa zvýšilo zo 49 na 52 bodov zo 100 možných. Je tak o jeden bod vyššie než naše doterajšie maximum. Napriek zlepšeniu výrazne zaostávame za priemerom krajín Európskej únie (priemerné skóre 64).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok