Slovensko si v rebríčku vnímania korupcie polepšilo. Za priemerom krajín EÚ však zaostáva

TA3 TASR
25.1.2022 08:19

Slovensko sa v rebríčku vnímania korupcie zlepšilo. Vyplýva to z celosvetového prieskumu Transparency International. Hoci sme si oproti minulému roku polepšili, stále výrazne zaostávame za priemerom krajín EÚ.

Transparency International hodnotila mieru korupcie a dodržiavania právnych zásad vo viac ako 180 krajinách sveta. Slovensko sa v tomto rebríčku umiestnilo na 56. mieste. Oproti predchádzajúcemu hodnoteniu sme si polepšili o 4 priečky.

Za zlepšením Slovenska možno podľa Transparency International Slovensko vidieť predovšetkým zvýšené úsilie polície a prokuratúry pri odhaľovaní a stíhaní korupcie. Piško pripomenul, že aj v roku 2021 pokračovalo vyšetrovanie prípadov dlhodobo nedotknuteľných a vplyvných ľudí či oligarchov.

Progres vidí šéf Transparency International Slovensko aj pri zavádzaní protikorupčných opatrení, no vláde sa podľa neho zatiaľ podarilo dotiahnuť iba zlomok  sľubov. "Rozbehnúť sa vlani podarilo napríklad nový Úrad na ochranu oznamovateľov korupcie, ale aj Najvyšší správny súd, pod ktorý prechádza aj agenda súvisiaca s porušovaním práva na informácie či disciplinárne konania," skonštatoval.

Piško ocenil otvorené výberové konania, no prístup vlády v tejto oblasti označil zatiaľ za nesystematický. "Aj v uplynulom roku sme boli svedkami viacerých straníckych nominácií či nezvládnutých výberových procesov. Znepokojivo pôsobil aj zámer vlády vyčleniť spod verejnej kontroly zákazky až za miliardu eur, ktorému sa aj vďaka vzopätiu tretieho sektora a verejnosti podarilo napokon zabrániť prijatím kompromisu," dodal.

Rozpačito sa vlani rozbiehal proces pri dôležitých zmenách od súdnej mapy cez infozákon a Trestný zákon, odpolitizovanie voľby riaditeľa RTVS až po vyrovnávanie sa s konfliktami záujmov a nedostatočnými majetkovými priznaniami verejných funkcionárov. "V nedohľadne sú stále konkrétne zmeny v legislatíve o preukazovaní pôvodu majetku, hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov či lobingu," uviedol Piško. 

Hodnotitelia pripísali Slovensku 52 bodov z maximálnych 100, čo je pre nás zatiaľ najlepší výsledok. Ako pozitívum u nás ocenili ochranu tých, ktorí upozorňujú na nezákonné či neetické praktiky a tiež vyšetrovanie a stíhanie viacerých vplyvných osôb.

A hoci sme si aj toto skóre zvýšili, v rebríčku krajín EÚ sme stále na chvoste. Opäť nás predbehli aj naši susedia v Česku, Poľsku či Rakúsku. Horšie hodnotenie mali naopak iba Gréci, Chorváti, Rumuni, Maďari a Bulhari. Celosvetovému rebríčku kraľujú Dánsko, Fínsko a Nový Zéland, ktoré sa zhodne umiestnili na prvom mieste so ziskom 88 bodov. Na chvoste sú naopak africké krajiny, pričom najhoršie dopadol Južný Sudán, Sýria a Somálsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok