Pri príťažlivosti sa partnerom synchronizujú telesné funkcie, tvrdia holandskí vedci

TA3/zm
1.2.2022 08:00

Má to s vašou novou láskou zmysel? Je to ten pravý? Myslieť si môžete čokoľvek, ale telo neoklamete.

Pri príťažlivosti sa partnerom synchronizujú telesné funkcie, tvrdia holandskí vedci
Pixabay

Podľa holandských vedcov sa záujem a príťažlivosť dá zistiť podľa telesných funkcií, z ktorých najromantickejšie znie zladený tlkot srdca.

Merateľný záujem

Pri novej známosti skúmame, pozorujeme a dúfame, že čo i len najmenšie gestá, mimika tváre alebo reč tela nám napovie, či človek, s ktorým práve trávime čas, je pre nás ten pravý a cíti to rovnako.

Tieto vonkajšie prejavy si môžeme všimnúť my, bežní smrteľníci. Pred vedcov je však ukazovateľom náklonnosti niečo oveľa hmatateľnejšie a merateľné. Podľa holandského výskumu je hlavným ukazovateľom, že je pre nás niekto príťažlivý, synchronizácia telesných funkcií.

Potenie či tlkot srdca

Ak je oproti nám objekt nášho záujmu a cítia to obe strany rovnako, začneme sa súbežne potiť a rytmus srdca sa prispôsobí tomu partnerovmu. Uvádza to výskum publikovaný v odbornom časopise Nature Human Behaviour.

Práve táto fyziologická synchronizácia je akousi možnou „zárukou“, že s dotyčným budete na rovnakej vlne, budete si vzájomne prejavovať aj hlbšie city a v neposlednom rade porozumenie, ktoré je vo vzťahoch tak dôležité.

Odborníci zároveň upozorňujú, že akruálny trend randenia a spoznávania sa v online priestore, môže začínajúci vzťah oberať o fyzickú príťažlivosť, respektíve tá nesúvisí len s výzorom, ale aj s uvedenými reakciami organizmu, ktoré na diaľku nemusia reagovať tak, ako by to naživo. Nemôžeme totiž v priamom prenose sledovať, čo sa s nami deje a čo hovorí náš inštinkt.

Témy: Vzťahy
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok