Po pozitívnom teste trvá izolácia už iba 5 dní. Ide o pragmatické rozhodnutie, tvrdí rezort zdravotníctva

TA3
25.1.2022 08:12

Izolácia po pozitívnom teste sa utorka skracuje z desiatich na 5 dní. Hlavný hygienik tak reaguje na rýchlo sa šíriaci variant omikron. Ministerstvo zdravotníctva priznáva, že nejde o medicínske, ale o pragmatické rozhodnutie.

Izolácia bude trvať päť dní, pokiaľ sa počas posledných 24 hodín u pozitívneho nevyskytli príznaky znemožňujúce pracovnú činnosť, vtedy o tom rozhodne lekár. Nasledujúcich päť dní musí táto osoba nosiť na verejnosti respirátor bez výdychového ventilu. Deti v školách a školských zariadeniach môžu nosiť aj rúško. Za pozitívneho je po novom človek považovaný aj po vykonaní domáceho antigénového testu, ktorý však musí posúdiť jeho všeobecný lekár.

V prípade karantény fungujú dva režimy

V prípade karantény, teda ak sa osoba dostane do úzkeho kontaktu s pozitívnym človekom, zavádza vyhláška dva režimy. Pre neočkovaných a očkovaných bez posilňujúcej tretej dávky, ktorí sú viac ako deväť mesiacov od zaočkovania, bude platiť povinná päťdňová karanténa. Vykonanie PCR testu na piaty deň už nebude potrebné pri každom úzkom kontakte. O vykonaní testu rozhodne ošetrujúci lekár.

Ak sa nevyskytnú príznaky, ďalších päť dní po karanténe musí osoba po kontakte s pozitívnym nosiť na verejnosti respirátor, deti v školách a školských zariadeniach môžu nosiť aj rúško. Ak sa počas karantény vyskytnú príznaky ochorenia, o ďalšom postupe rozhodne všeobecný lekár.

Karanténa sa netýka plne zaočkovaných

Povinná karanténa po úzkom kontakte sa netýka plne zaočkovaných s posilňujúcou dávkou, plne očkovaných do deviatich mesiacov od zaočkovania alebo osôb po prekonaní ochorenia Covid-19 pred menej ako 180 dňami. Podmienkou je, aby nemali ani jeden z príznakov a nasledujúcich sedem dní musia na verejnosti nosiť respirátor. Všeobecný lekár môže o karanténe rozhodnúť, ak napríklad ide o úzky kontakt s osobou v spoločnej domácnosti.

Po novom ide o úzky kontakt aj v prípade, ak je človek s pozitívnym bez respirátora v interiéri dlhšie ako päť minút. Pôvodný limit bol 15 minút. Ide aj o prípady, keď osoby cestovali spoločne dopravným prostriedkom dlhšie ako päť minút.

Osoby, ktoré boli v izolácii alebo karanténe pred účinnosťou novej vyhlášky, ju ukončia podľa doterajších pravidiel. Fungovanie osôb v osobitnom režime, ako sú zdravotníci či pracovníci sociálnych služieb, sa nemení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok