Izolácia pozitívnych a karanténa po úzkom kontakte sa skrátia aj na Slovensku

TA3 TASR
24.1.2022 15:45

Domáca izolácia pozitívnych osôb ako aj karanténa po úzkom kontakte s osobou pozitívnou na koronavírus sa skrátia na päť dní. Súvisí to s nastupujúcou omikronovou vlnou. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorá nadobúda účinnosť od utorka 25. januára.

Domáca izolácia pozitívych osôb sa týka očkovaných, tých, čo nákazu prekonali aj neočkovaných. Bude trvať 5 dní, pokiaľ sa počas posledných 24 hodín u pozitívneho nevyskytli príznaky. "Ak sa v ostatných 24 hodinách vyskytli príznaky ochorenia, o ukončení izolácie rozhodne lekár," spresnil šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík. Po 5 dňoch izolácie nasleduje povinnosť ďalších 5 dní na verejnosti nosiť respirátor FFP2 bez výdychového ventilu. Deti v školách môžu nosiť aj rúško. 

V prípade karantény, teda ak sa osoba dostane do úzkeho kontaktu s pozitívnym človekom, zavádza vyhláška dva režimy.  

Kto ide do karantény

Do karantény musia ísť po úzkom kontakte s pozitívnou osobou neočkovaní aj očkovaní bez posilňujúcej dávky (viac ako 9 mesiacov od zaočkovania). Karanténa bude trvať 5 dní, pokiaľ sa počas posledných 24 hodín u tejto osoby nevyskytnú príznaky. "Je však dôležité všímať si symptómy. Za symptóm sa považuje aj upchatý nos," zdôraznila infektologička a členka konzília odborníkov Alena Koščálová. Ak sa počas karantény vyskytnú príznaky ochorenia, o ďalšom postupe rozhodne všeobecný lekár. 

Po uplynutí 5-dňovej izolácie bude povinnosť ďalších 5 dní na verejnosti nosiť respirátor FFP2. Vykonanie PCR testu na 5. deň už nebude potrebné pri každom úzkom kontakte. O  jeho vykonaní rozhodne ošetrujúci lekár. 

Ministerstvo zdravotníctva zdôraznilo, že ide o pragmatické, nie medicínske rozhodnutie.

Plne zaočkovaní do karantény nemusia

Na plne zaočkovaných s posilňujúcou dávkou, plne očkovaných menej ako 9 mesiacov od zaočkovania či po prekonaní sa povinná karanténa po úzkom kontakte nevzťahuje. Podmienkou je, aby nemala príznaky a nasledujúcich sedem dní musí na verejnosti nosiť respirátor, a to aj v prípade, ak sa od ostatných osôb v exteriéri nachádzajú viac ako 2 metre.  Deti v školách a školských zariadeniach môžu nosiť aj rúško. Všeobecný lekár však bude môcť o karanténe rozhodnúť, ak napríklad ide o úzky kontakt s osobou v spoločnej domácnosti. 

"Tieto osoby však zostávajú v karanténe, ak sa u nich vyskytol čo i len jeden z klinických príznakov ochorenia Covid-19, či ak ošetrujúci lekár posúdi u tejto osoby karanténu ako potrebnú," uvádza vyhláška. ÚVZ pripomína, že medzi najčastejšie klinické príznaky patria zvýšená telesná teplota nad 37 stupňov Celzia, kašeľ, nočné potenie, únava, bolesti hrdla, bolesti hlavy, dýchavičnosť, strata chuti alebo strata čuchu, črevné a zažívacie problémy a pocit upchatého nosa. 

Definícia úzkeho kontaktu

Vyhláška mení aj definíciu úzkeho kontaktu. Po novom pôjde o úzky kontakt aj v prípade, ak je človek s pozitívnym bez respirátora v interiéri dlhšie ako päť minút. Pôvodný limit bol 15 minút. Ide aj o prípady, keď osoby cestovali spoločne dopravným prostriedkom dlhšie ako päť minút.

Za pozitívneho bude po novom človek považovaný aj po vykonaní domáceho antigénového testu, ktorý však musí posúdiť jeho všeobecný lekár. "Izolácia osoby pozitívnej na Covid-19 alebo karanténa osoby po úzkom kontakte s osobou pozitívnou na COVID-19, ktorá nebola k dňu účinnosti tejto vyhlášky ukončená, sa ukončuje podľa doterajších predpisov," zdôraznila vyhláška.

Fungovanie osôb v osobitnom režime, ako sú zdravotníci či pracovníci sociálnych služieb, sa nemení. Podľa vyhlášky môžu počas pandémie pracovať aj pozitívni pracovníci bez klinických príznakov. Je to však možné iba  v prípade nedostatku týchto pracovníkov, ak je potrebné podať neodkladnú zdravotnú alebo sociálnu starostlivosť a nie je možné zabezpečiť iného pracovníka ani z okolitých zariadení.

"Kratšia izolácia pozitívnych osôb a karanténa úzkych kontaktov má riešiť praktické následky rýchleho šírenia variantu omikron a neznamená, že osoby infikované alebo v karanténe už nepredstavujú žiadne riziko z pohľadu ďalšieho šírenia nákazy," dodal ÚVZ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok