Sú v regáloch kvalitné potraviny? Až pätina výrobkov je z Poľska

TA3
25.1.2022 07:30

Poľské potraviny sú najnebezpečnejšie v celej Európe. Vyplýva to z informácií, ktoré zverejnil Národný kontrolný úrad našich severných susedov. Až pätina výrobkov v regáloch našich obchodov je práve z Poľska.

Pochybností o kvalite dovážaných potravín tu už bolo viac. Vo výrobkoch z Poľska v minulosti naše úrady objavili posypovú soľ či salmonelu. Obavy teraz vzbudila správa poľského kontrolného úradu, ktorý miestne potraviny zaradil medzi tie najhoršie v Európe.

Obrátila som sa na Európsku komisiu s upozornením na toto zistenie so žiadosťou, aby Európska komisia vykonala audit úradnej kontroly potravín v Poľskej republike,“ hovorí Jarmila Halgašová z SaS. To, že výrobky z Poľska sú menej kvalitné, potvrdil aj šéf Potravinovej a veterinárnej správy SR, ubezpečil však, že všetky produkty v našich regáloch sú kontrolované. „Poľské potraviny budeme musieť vo zvýšenej miere kontrolovať,“ uviedol Bíreš.

Štát sa aj z tohto dôvodu snaží dostať do popredia slovenské výrobky. Hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory hovorí, že slovenské potraviny potrebujú zlepšiť aj marketing. Ako uviedol minister pôdohodpodárstva Samuel Vlčan, v niektorých krajinách reagujú na zvýšené ceny potravín znižovaním DPH. Dal preto vypracovať analýzu, ktorých výrobkov by sa mohlo týkať zníženie DPH na Slovensku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok