Ako chce Slovensko reagovať na rast cien potravín? Vlčan si vie predstaviť zníženú DPH

TA3 TASR
24.1.2022 14:47

Aj na Slovensku bude treba reagovať na rast cien potravín, podobne ako to robia okolité krajiny. Uviedol to v pondelok na brífingu šéf ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan. Agrominister si podľa svojich slov vie predstaviť, že na vybrané základné potraviny by platila znížená DPH počas dohodnutého obdobia.

Nakupovanie potravín v obchode
TA3 / David Duducz

"Myslím si, že budeme musieť aj na Slovensku na túto situáciu zareagovať, hlavne po tom, ako na ňu reagujú vlády v susedných štátoch. My spracovávame na sekcii obchodu a potravinárstva MPRV analýzu, ktorú dáme k dispozícii nielen členom vlády, ale aj poslancom Národnej rady SR. Analýza nám ukáže, ktorých potravín by sa dočasné zníženie dane z pridanej hodnoty malo týkať," spresnil Vlčan.

"Je, samozrejme, vždy problém, aby sme pokles DPH dostali do poklesu konečných cien pre spotrebiteľov. My vieme nastaviť kontrolné mechanizmy aj v obchodných reťazcoch, aj u agropotravinárov, aby sme toto odsledovali," poznamenal.

Spomaliť rast cien potravín podľa neho nie je jednoduché, preto aj v minulosti sa nie vždy zníženie DPH v rovnakom meradle odrazilo v znížení cien potravín. "Na druhej strane si myslím, že by sme mali takéto dočasné opatrenie zvážiť s ohľadom na to, že tlak na rast cien potravín je enormný. Súvisí to s enormným zvýšením cien energie a žiadne iné položky, ktoré vchádzajú do tvorby cien potravín, sa neznižujú. Takže jedna z možností je aj zníženie DPH," dodal agrominister.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok