Slovensko je schopné dosiahnuť zníženie emisií o 55 percent do roku 2030, tvrdí Budaj

TA3 TASR
24.1.2022 18:16

Ku koordinácii európskeho klimatického balíka Fit for 55 sa zriadilo šesť pracovných skupín. Opatrenia klimatického balíka budú pretransformované do národnej legislatívy Slovenska prostredníctvom nového zákona o klíme a nízkouhlíkovej transformácii.

Slovnaft
SITA

Úlohou zákona bude napríklad presne určiť, ktoré štátne orgány a inštitúcie budú zodpovedné za napĺňanie jednotlivých klimatických cieľov. Informovalo o tom tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia SR po pondelkovom druhom zasadnutí Rady vlády SR pre Európsku zelenú dohodu.

Envirorezort pripomína, že Slovensko podporuje balík európskych opatrení Fit for 55. V novembri minulého roka bolo k nim spustené medzirezortné pripomienkové konanie. Pozíciu Slovenska musí odsúhlasiť vládny kabinet. Rada vlády je podľa Ministerstva životného prostredia fórom, kde sa diskutuje a formuje pozícia Slovenska.

"Výstupom z dnešného rokovania Rady vlády pre Európsku zelenú je prijatie uznesenia, v ktorom odporúča členom vlády ukončiť všetky procesy a rozporové konania s cieľom prijatia predbežných stanovísk k všetkým návrhom z balíka Fit for 55 vrátane analýzy dosahov," priblížilo Ministerstvo životného prostredia.

K Fit for 55 bolo zriadených šesť pracovných skupín, ktoré sa budú zaoberať jednotlivými legislatívnymi návrhmi z balíka. Rada na zasadnutí odsúhlasila vznik pracovných skupín pre oblasti energetiky, priemyslu, pôdohospodárstva, výstavby, dopravy a obehového hospodárstva, uviedol envirorezort.

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) počas zasadnutia upozornil, že Slovensko bude môcť v roku 2022 vyčerpať z Modernizačného fondu 120 miliónov eur. Štátna pomoc pre oblasť teplárenstva počíta so 100 miliónmi eur. Na podporu výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov pôjde 20 miliónov eur. K najväčším producentom emisií patrí priemyselná výroba, v ktorej bude potrebné dosiahnuť čo najvyššiu mieru dekarbonizácie, poznamenal.

"Slovensko je schopné dosiahnuť zníženie emisií o 55 percent do roku 2030. Dokonca máme výhodu oproti niektorým iným európskym krajinám, ako je napríklad Poľsko, pre ktoré bude tento cieľ ťažšie splniteľný, keďže 75 percent vyrobenej elektriny v krajine pochádza z uhlia," tvrdí Budaj.

Rada vlády SR pre Európsku zelenú dohodu je poradným, koordinačným a iniciatívnym orgánom vlády SR pre otázky týkajúce sa Európskej zelenej dohody. Bude sledovať koordináciu sektorových politík a zmonitoruje súlad s prechodom na uhlíkovo neutrálne hospodárstvo. Členmi rady sú napríklad zástupcovia ministerstiev, zástupca Kancelárie prezidenta SR, parlamentu, zástupcovia priemyslu, samospráv, zamestnávateľov či ochranárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok