Envirorezort zhodnotil konferenciu o klíme ako úspešnú. Uhlíkovú neutralitu chce čo najskôr

TA3 TASR
2.12.2021 13:54

Ministerstvo životného prostredia hodnotí klimatickú konferenciu v Glasgowe (COP26) ako úspešnú. Ukázala, že jej základnou hodnotou pri riešení klimatickej zmeny je solidarita. Celkový výsledok konferencie hodnotí ako "ambiciózny v duchu umenia možného". Uviedlo to tlačové oddelenie envirorezortu.

globálne otepľovanie klíma znečistenie 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

"Pozícia ministerstva životného prostredia bola na klimatickej konferencii jasná. Rezort robí všetko preto, aby sme klimatickú neutralitu dosiahli na Slovensku čím skôr. K tomuto cieľu môže prispieť každý z nás," skonštatoval rezort.

Potrebné je aj zvýšiť financovanie

Konferencia potvrdila podľa envirorezortu nedostatočné financovanie adaptácie na zmenu klímy v rozvojových krajinách. Vyzvala k zvýšeniu príspevkov aspoň na úroveň, ako sú poskytnuté financie pre znižovanie emisií. Financovanie adaptácie na zmenu klímy by malo byť adekvátne a predvídateľné vrátane financovania Adaptačného fondu, tvrdí ministerstvo.

Po dvojročnom procese sa definuje dlhodobý, globálny cieľ pre adaptáciu. "Konferencia vyzvala rozvinuté krajiny k zdvojnásobeniu financovania adaptácie pre rozvojové krajiny do roku 2025 v porovnaní s rokom 2019," priblížilo ministerstvo.

Jeden z textov konferencie, ktorý vyzýva krajiny, aby urýchlili postupné utlmovanie uhlia a vylúčili dotácie do fosílnych palív, považuje rezort za jeden z prelomových. Z pohľadu rezortu je  kľúčové, že éra fosílnych palív sa blíži ku koncu. "Glasgowské rozhodnutie otvorilo pomyselné dvere k vyraďovaniu fosílnych palív a k formulovaniu prísnejších záväzkov na ďalších svetových konferenciách o klíme," skonštatoval.

Rezort sa hlási k podpísanej deklarácii

Európska únia podpísala na COP26 deklaráciu Supporting the Conditions For a Just Transition Internationally. "Na základe toho je možné oprávnene tvrdiť, že sa Slovensko a tiež ministerstvo s deklaráciou stotožňuje a hlási sa k jej duchu, výzvam a odporúčaniam," spresnilo tlačové oddelenie

Začiatkom novembra sa v škótskom Glasgowe uskutočnila klimatická konferencia. Skončila sa prijatím Glasgowského klimatického paktu, ktorého cieľom je obmedziť nebezpečné zvyšovanie teploty na planéte. Dohoda, ktorú prijali zástupcovia 196 krajín sveta zúčastnených na konferencii, bola dosiahnutá napriek poslednej intervencii Číny a Indie a pod ich tlakom sa do glasgowského paktu nedostal záväzok o úplnom zavrhnutí uhlia, ale len o odklone od neho.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok