Zomieralo viac Rómov. Vylúčené komunity čelili počas epidémie vyššiemu prírastku úmrtí

TA3 ČTK hm
30.1.2022 07:00

V sociálne vylúčených rómskych skupinách na Slovensku rástol počet úmrtí v skorších vlnách koronavírusovej nákazy dvojnásobne rýchlejšie ako u väčšinovej populácie. Epidémia ochorenia Covid-19 zároveň zastavila zvyšujúcu sa zamestnanosť Rómov a negatívne dopady koronavírusovej krízy môžu byť pre uvedenú skupinu rómskeho obyvateľstva výraznejšie, pretože až štyri pätiny z nej už pred pandémiou čelili riziku chudoby.

Nové čísla
TASR/Milan Kapusta

Upozornili na to vládni analytici. K rómskej národnosti sa vlani pri sčítaní obyvateľov na 5,5-miliónovom Slovensku prihlásilo celkovo zhruba 156-tisíc obyvateľov. Podľa skorších odhadov v krajine ale v skutočnosti žije asi 417-tisíc Rómov, mnoho z nich v nevyhovujúcich hygienických podmienkach v rôznych príbytkoch a chatrčiach na okraji dediny.

Vlani počty úmrtí v sociálne vylúčených rómskych komunitách podľa analýzy stúpli oproti priemeru rokov 2015 až 2019 o 44 percent, zatiaľ čo pri väčšinovej populácii bol nárast o približne pätinu. Podľa analytikov by bol rozdiel v prírastku úmrtí ešte vyšší, pokiaľ by rómska populácia nebola mladšia v porovnaní so zvyškom obyvateľstva.

Nové prípady TASR/František Iván (ilu)

Podiel zaočkovaných dospelých obyvateľov v rómskej populácii dosiahol vlani len 20 percent. To by bolo oveľa menej ako priemer za celé Slovensko, ktoré sa aj tak v rámci EÚ zaraďuje ku krajinám s najnižším podielom očkovaných obyvateľov proti covidu. Analytici v správe preto odporučili zamerať sa práve tiež na zvýšenie zaočkovanosti.

Rómovia, ktorí nie sú začlenení do spoločnosti, sa v krajine dlhodobo stretávajú s horšou dostupnosťou zdravotnej starostlivosti a životnými podmienkami. Epidémia covidu podľa analýzy pri tejto skupine obyvateľov ešte viac zhoršila nádej dožitia. Slovenské úrady prevlani pro prepuknutí koronavírusovej nákazy nariadili v niekoľkých rómskych sadách karanténu, ktorú potom zrušili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok