Bratislava na základe sčítania eviduje nárast obyvateľov, žiada vysvetliť rozdiel 20-tisíc ľudí

TA3 TASR
21.1.2022 11:24

Výsledky minuloročného sčítania obyvateľov vníma Bratislava ako dobrú správu pre mesto i mestské časti. Zvýšením počtu obyvateľov zo 411.228 v roku 2011 na minuloročných 475.503 bude mať totiž mesto a jeho mestské časti od budúceho roka vyšší rozpočet o vyše 15,5 milióna eur.

Ilustračný záber
TA3 / David Duducz Stare mesto, Bratislava, opatrenia, koronavírus

Magistrát však žiada Štatistický úrad SR presvedčivejšie vysvetliť rozdiel 20-tisíc ľudí, ktorých register fyzických osôb tiež eviduje v Bratislave, no v sčítaní neboli zahrnutí.

"Bratislava má podľa údajov, ktoré zverejnil ŠÚ, 475.503 obyvateľov. Oproti výsledkom sčítania z roku 2011 (411.228), ktoré tvorilo aktualizáciu pre demografickú štatistiku, na základe ktorej bola Bratislava desať rokov financovaná, ide o významný nárast," povedala hovorkyňa hlavného mesta Dagmar Schmucková.

Potvrdila sa tým podľa jej slov skutočnosť o výrazne vyššom počte obyvateľov s trvalým pobytom v hlavnom meste, na ktorú dlhodobo upozorňovali nielen bratislavské samosprávy, ale aj vládni analytici. Štatistický úrad síce podľa magistrátu zverejnil metodiku, na základe ktorej spracovali počty obyvateľov, no zoznamy zarátaných a nezarátaných osôb k dispozícii bratislavské samosprávy nemajú.

"Rozdiel 20-tisíc ľudí, ktorých register fyzických osôb tiež eviduje v Bratislave, no v sčítaní neboli zahrnutí, by mal Štatistický úrad presvedčivejšie vysvetliť. Práve vysvetlenie týchto rozdielov bolo jedným z hlavných cieľov Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021," podotkla Schmucková.

Odlišné čísla evidujú napríklad aj v bratislavskom Ružinove, ktorý má podľa nedávneho sčítania 81.004 obyvateľov. To je podľa mestskej časti síce nárast, avšak stále menej ako počet, ktorý uvádza oficiálny register obyvateľov – 84.609 (k 31. decembru 2020 – teda rovnako ako v prípade sčítania). "Ešte výraznejší je ten rozdiel, ak vezmeme do úvahy aj ľudí, ktorí tu dlhodobo žijú bez trvalého pobytu, v prípade Ružinova by tak celkové číslo bolo na úrovni približne 100-tisíc obyvateľov," uviedla riaditeľka komunikačného oddelenia na Miestnom úrade Ružinov Tatiana Tóthová.

Hlavné mesto však konštatuje, že výsledky sčítania sú pre Bratislavu dobrou správou. Mestské časti si totiž polepšia o viac ako päť miliónov eur, mesto Bratislava o viac ako desať miliónov eur. "Z nich budeme môcť skvalitniť dopravu a infraštruktúru, verejné priestory, zeleň, podporiť sociálnu oblasť či rozvoj kultúry," podotkla Schmucková.

Hovorkyňa pre Sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021 Jasmína Stauder reagovala, že sčítanie je založené na integrácii údajov z elektronického zberu a administratívnych zdrojov. "Nový koncept priniesol skvalitnenie údajov. Sme, samozrejme, pripravení s Bratislavou, jej mestskými časťami, ako aj s každou inou obcou sa stretnúť a vysvetliť postup, ako aj jeho dosah na konkrétnu obec," uviedla.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok