Národný ústav detských chorôb má nový prístroj. Skráti vyšetrenie očí na pár minút

TA3 TASR
24.1.2022 16:49

Nový prístroj Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) zjednoduší a skráti diagnostiku očných ochorení u malých pacientov. Ako uviedla hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická, vďaka novému perimetru postačí namiesto dvoch vyšetrení jedno, ktoré potrvá pár minút.

Národný ústav detských chorôb.
TASR/Pavol Zachar

"Skrátenie vyšetrenia zo zhruba 20 minút na dve až štyri minúty je veľkým benefitom predovšetkým u detí, ktoré ešte nedokážu či už z dôvodu veku, alebo svojho ochorenia spolupracovať pri vyšetrení. A kým v minulosti deti museli absolvovať dve vyšetrenia, nový prístroj umožňuje kombinovať statickú aj kinetickú perimetriu v rámci jedného vyšetrenia," vysvetlil riaditeľ NÚDCH Peter Bartoň. Zároveň poďakoval OZ Pomáhame deťom NÚDCH za aktivity, vďaka ktorým sa ústavu podarilo prístroj získať.

Perimeter slúži na vyšetrenie zorného poľa napríklad u pacientov s glaukómom či ochorením zrakového nervu. Pomáha tiež pri diagnostike u detí s rôznymi ochoreniami.

"Súčasťou prístroja sú testy pre statickú a kinetickú perimetriu, bielo-bielu, žlto-modrú a farebnú perimetriu. Jednotlivé testy nám umožňujú bližšie špecifikovať typ poruchy u dieťaťa," uviedla primárka Kliniky detskej oftalmológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a NÚDCH Beáta Bušányová. Priblížila, že kinetická perimetria umožňuje zistiť rozsah a defekty zorného poľa. Statická perimetria hodnotí kvantitatívne zmeny, akými sú veľkosť a hĺbka defektov.

"Prístroj umožňuje tiež kontrolu fixácie a spoľahlivo dokáže vyhodnotiť falošné odpovede pacienta. Veľkým pomocníkom pre lekárov je aj regresná analýza, vďaka ktorej môžu dlhodobo sledovať vývoj ochorenia u dieťaťa," doplnila Kamenická.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok