Skomplikuje olympiádu smog? Peking varoval pred znečistením, spustili núdzový plán

TA3 TASR
24.1.2022 10:37

Peking v pondelok varoval pred pravdepodobným silným znečistením ovzdušia počas nadchádzajúcich zimných olympijských hier v čínskej metropole. Úrady preto spustili núdzový plán, pomocou ktorého sa má zabezpečiť, aby hry nenarušil smog.

Skomplikuje olympiádu smog? Peking varoval pred znečistením, spustili núdzový plán
TASR/AP

"Zimné olympijské a paralympijské hry v Pekingu sa konajú na severe Číny koncom zimy a začiatkom jari, keď sú mimoriadne nepriaznivé poveternostné podmienky," uviedol na tlačovej konferencii hovorca čínskeho ministerstva životného prostredia Liou Jou-pin. Dodal, že všetky lokality konania ZOH aktivujú "núdzové plány". Medzi nariadenia patrí zníženie výroby v znečisťujúcich spoločnostiach s relatívne malým ekonomickým vplyvom v hostiteľských mestách Peking a Čang-ťia-kchou.

Znečisteniu vyhlásili vojnu

Čínske hlavné mesto po zvolení za hostiteľské mesto hier v roku 2015 vyhlásilo "znečisteniu vojnu". Peking v snahe zbaviť sa statusu jedného z najviac znečistených miest na svete zatvoril desiatky uhoľných elektrární a premiestnil odvetvie ťažkého priemyslu.

Podľa štátnych údajov zverejnených tento mesiac je však kvalita ovzdušia aj napriek dramatickým zlepšeniam v posledných rokoch ešte stále hlboko pod normami Svetovej zdravotníckej organizácie. Koncentrácia jemných častíc v pekinskom ovzduší vlani klesla na 33 mikrogramov na kubický meter vzduchu. Tieto častice môžu preniknúť do pľúc a vyvolať respiračné ochorenia.

Podľa pekinského úradu pre životné prostredie bolo toto číslo o tretinu nižšie v porovnaní s úrovňou v roku 2013, keď malo hlavné mesto ČĽR jednu z najhorších úrovní kvality ovzdušia na svete. Stále je to však šesťkrát viac, než je hodnota odporúčaná organizáciou WHO.

IQAir, švajčiarska organizácia, ktorá poskytuje informácie o stave ovzdušia vo svete, uviedla, že v roku 2020 sa 42 zo 100 miest s najviac znečistením ovzduší nachádzalo v Číne. Peking medzi ne však nepatril. V pondelok mal index kvality ovzdušia v Pekingu podľa IQAir hodnotu 218, čo je klasifikované ako "veľmi nezdravé" územie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok