Európska únia zatiaľ nebude sťahovať rodiny diplomatov z Ukrajiny, uviedol šéf diplomacie Borrell

TA3 ČTK
24.1.2022 09:15

Európska únia nemieni odvolávať rodiny diplomatov z Ukrajiny, pri hraniciach, ktorých je stále pripravená na akciu ruská armáda. Dvadsaťsedmička zatiaľ nevidí dôvod na ich stiahnutie, ktoré v nedeľu oznámili Spojené štáty americké.

Pred dnešným rokovaním ministrov zahraničných vecí členských krajín to povedal šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, podľa ktorého pokračujú vyjednávania medzi Washingtonom a Moskvou. O ich poslednom vývoji bude dnes európskych spojencov informovať americký minister zahraničia Antony Blinken.

USA kvôli obavám z hroziacej ruskej invázie nariadili odchod všetkým rodinám zamestnancov veľvyslanectva v Kyjeve a povolili aj odchod postrádateľných diplomatických pracovníkov. EÚ podľa Borrella zatiaľ krok Washingtonu kopírovať nebude. "Nemyslím, že by sme museli opustiť Ukrajinu a odísť. Ale možno bude mať minister Blinken viac informácií, o ktoré sa s nami podelí," povedal pred rokovaním novinárom v Bruseli Borrell.

Blinken sa k zástupcom vlád európskej dvadsaťsedmičky pripojí na diaľku a oboznámi ich okrem iného aj s výsledkom piatkového rokovania s ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom. Blinken po ňom uviedol, že Washington je pripravený písomne odpovedať na ruské požiadavky, keď Moskva zareaguje na obavy Západu týkajúce sa Ukrajiny, pri hraniciach, ktorých má Rusko 100-tisíc vojakov a ťažkú techniku.

Diplomati očakávajú, že ministri dnes potvrdia svoj zámer reagovať na prípadný ruský vpád do susednej krajiny tvrdými ekonomickými sankciami, o ich konkrétnej podobe sa však baviť nebudú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok