Obavy z agresie Ruska rastú. Biden zvažuje vyslanie tisícov vojakov do východnej Európy a na Pobaltie

TA3 ČTK
24.1.2022 08:18

Americký prezident Joe Biden uvažuje o vyslaní vojnových lodí, lietadiel a až 5-tisíc vojakov do Pobaltia a ďalších krajín na východe Európy kvôli rastúcim obavám z agresie Ruska voči Ukrajine.

V pondelok to napísal denník The New York Times s odkazom na nemenovaných činiteľov Bidenovej administratívy. Takýto krok by mieril presne proti bezpečnostným požiadavkám Moskvy a znamenal by posun v americkej stratégii, ktorej cieľom doteraz bolo vyhnúť sa konfrontácii a provokáciám, píše denník. Vláda USA však stále neuvažuje o tom, že by v prípade vypuknutia konfliktu vyslala vlastné jednotky priamo na Ukrajinu.

Biden so svojimi poradcami cez víkend prerokúval rôzne možnosti ďalších krokov po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin zosilnil hrozby voči Ukrajine a diplomatické rokovania ho zjavne neprinútili k prehodnoteniu postoja.

Počet vojakov sa môže rýchlo zvýšiť

Jedným z diskutovaných opatrení by bolo vyslanie 1- až 5-tisíc vojakov do Pobaltia a krajín východnej Európy. V prípade, že by sa bezpečnostná situácia neskôr výrazne zhoršila, mohla by sa americká prítomnosť v oblasti pomerne rýchlo násobiť.

Biden vo veci zrejme rozhodne začiatkom tohto týždňa. Posilnenie prítomnosti amerických vojsk vo východných krajinách NATO je pritom presne tým, čomu sa Rusko snaží zabrániť. Stiahnutie vojakov západných krajín z východného krídla Severoatlantickej aliancie je jednou z Putinových bezpečnostných požiadaviek, ktoré v poslednej dobe predložil členom NATO na vyjednávanie.

Biden minulý týždeň povedal, že Putina varoval pred možnosťou navýšenia americkej vojenskej prítomnosti v oblasti, pokiaľ bude Rusko pokračovať s provokáciami voči Ukrajine. "Ak sa skutočne rozhodne k ťahu, tak zvýšime prítomnosť našich vojakov v Poľsku, Rumunsku atď.," povedal vtedy prezident USA.

Podľa poľského ministerstva obrany je teraz v krajine asi 4-tisíc amerických vojakov a ďalších tisíc príslušníkov armád ďalších krajín NATO. V Pobaltí je teraz asi 4-tisíc vojakov aliančných krajín.

Spojené štáty sťahujú rodiny diplomatov z Ukrajiny

Spojené štáty cez víkend nariadili rodinám zamestnancov amerického veľvyslanectva na Ukrajine, aby opustili krajinu kvôli hroziacej ruskej invázii. Podľa New York Times ide o bežné opatrenie prijímané v prípade obáv z možného vyhrotenia krízovej situácie.

Rusko rozmiestnilo pri svojich hraniciach s Ukrajinou a novo tiež v Bielorusku desaťtisíce vojakov. Kyjev aj niektoré západné krajiny tvrdia, že sa Moskva pripravuje na inváziu na Ukrajinu a že chystá provokácie, ktoré by mali podobnú operáciu zdôvodniť. Rusko, ktoré v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym, ale popiera, že by chystalo útok proti svojmu susedovi.

Rastúce napätie nezmiernilo ani piatkové stretnutie amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena a šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova, ktorí o situácii na Ukrajine rokovali v Ženeve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok