Top udalosti týždňa: Prezidentka podporila dohodu s USA, v Rakúsku schválili povinné očkovanie, Starostke obce hrozí väzenie

TA3
23.1.2022 18:22

Prezidentka Zuzana Čaputová vyhlásila, že obrannú dohodu Slovenska s USA podporuje. Monike Kaveckej, starostke Kuneradu, hrozí 8-ročné väzenie. Rusko sa chce vrátiť k rozloženiu síl z roku 1997 a žiada odsun "zahraničných vojakov, techniky a výzbroje" zo všetkých krajín, ktoré neboli členmi NATO pred rokom 1997. V Rakúsku schválili povinné očkovanie proti covidu.Pozrite sa s nami na tie najdôležitejšie udalosti týždňa.

Rozsvietenie vianočného stromčeka pred prezidentským palácom
TA3 / David Duducz

Podpora prezidentky

Prezidentka Zuzana Čaputová vyhlásila, že obrannú dohodu Slovenska s USA podporuje. Splnomocnenie na jej podpis udelí jednému z členov vlády, prikladá k nemu však interpretačné vyhlásenie. Rozpor s ústavou podľa jej slov s právnikmi nenašli, preto sa neobráti na Ústavný súd. "Prijatie tejto dohody podporujem. Ide o štandardný spôsob, ako zlepšiť našu obrannú spoluprácu s inými krajinami," uviedla prezidentka s tým, že ide o praktický nástroj na to, aby sme posilnili obranu našej suverenity.

Aktuálne sme v momente, keď vláda znenie dohody už schválila a následne by malo dôjsť k splnomocneniu člena vlády, aby uzavrel a podpísal text dohody. Prezidentka avizovala, že by malo ísť o ministra obrany Jaroslava Naďa. Nasledovať má rozhodnutie národnej rady a ratifikácia prezidentkou Slovenskej republiky. 

Podľa Čaputovej sa okolo dohody spustila ostrá debata a pozoruje rôzne interpretácie. Preto k plnomocenstvu člena vlády pripája aj interpretačnú doložku. "Zmluvu ratifikujem iba s touto interpretačnou doložkou," dodala s tým, že to akceptovali aj členovia vlády, s ktorými sa stretla ešte pred vyhlásením. "Ide o deklaráciu o tom, ako slovenská strana túto zmluvu interpretuje a číta," uviedla. Americká strana túto doložku podpísať nemusí.

Starostke hrozí väzenie

Poslankyni národnej rady za OĽANO Monike Kaveckej, ktorá je zároveň aj starostkou Kuneradu, hrozí 8-ročné väzenie. Polícia ju obvinila zo zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní. Do problémov ju dostala výstavba nájomných bytov. Výrazné porušenie zákona konštatoval aj Úrad pre verejné obstarávanie. Obci uložil pokutu 30-tisíc eur. 

Výstavbu nájomných bytov v Kunerade sprevádza množstvo podozrení. K zákazke za tri milióny eur sa dostal developer za pomoci pozemku, ktorý vopred získal do dlhodobého prenájmu. Na prípad upozornila Nadácia Zastavme korupciu už pred polrokom. 

"Starostka najprv prenajala pozemky súkromnej firme a potom v súťaži, ktorá podľa nás bola fiktívna, povedala, že nájomné byty sa môžu stavať iba na tejto konkrétnej parcele," uviedla Zuzana Petková z Nadácie Zastavme korupciu. 

Starostka obce Kunerad a poslankyňa národnej rady Monika Kavecká považuje svoje obvinenie pre zločin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe za absurdné. "Ak by takéto obvinenie malo byť právne v poriadku, musela by mu čeliť veľká časť starostov a primátorov na Slovensku," reagovala.

Napätie na Ukrajine

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zaviedol sankcie voči 52 občanom Ruskej federácie a 24 ruským spoločnostiam. Na základe týchto opatrení budú blokované ich prípadné aktíva nachádzajúce sa na Ukrajine, informoval v sobotu spravodajský server Meduza. 

Rusko varovalo v piatok pred "najvážnejšími dôsledkami", ak Spojené štáty budú naďalej ignorovať jeho "legitímne obavy" o bezpečnosť v súvislosti s Ukrajinou. Ruská Štátna Duma vyzve prezidenta Vladimira Putina, aby uznal nezávislosť dvoch separatistických regiónov na východe Ukrajiny. Legislatívny návrh s priamou výzvou hlave štátu poslanci prerokujú na budúci týždeň. Informoval o tom šéf dumy Vyacheslav Volodin.

Estónsko, Lotyšsko a Litva v piatok oznámili, že pošlú Ukrajine protitankové a protilietadlové strely, aby sa mohla brániť "v prípade možnej ruskej agresie". Rumunsko a Bulharsko označili v piatok za "neprijateľnú" požiadavku Ruska, aby sa sily východného krídla NATO stiahli z týchto krajín. Moskva to žiada od Severoatlantickej aliancie a od USA ako jednu z bezpečnostných záruk, ktoré urovnajú krízu okolo Ukrajiny.

Povinné očkovanie

Dolná komora rakúskeho parlamentu (Národná rada) vo štvrtok schválila návrh zákona o povinnom očkovaní proti ochoreniu Covid-19 pre osoby od 18 rokov. 

Všeobecnú očkovaciu povinnosť Rakúsko schválilo ako prvá krajina v rámci Európskej únie. Vzťahovať sa bude na všetkých dospelých obyvateľov krajiny od 1. februára. Výnimku budú mať tehotné ženy a všetci, ktorí nemôžu byť očkovaní zo zdravotných dôvodov. Tí, ktorí sa uzdravili, sú tiež oslobodení od povinnosti zaočkovať sa do 180 dní po nákaze covidom. Za porušenie očkovacej povinnosti hrozia sankcie podľa príjmu až do výšky 3600 eur.

Djokovič ako hrozba pre verejnosť

Austrálsky minister pre imigráciu Alex Hawke uviedol, že pre jeho krajinu bolo rozumné vyhostiť z krajiny srbského tenistu Novaka Djokoviča. Podľa sudcov, ktorí o tom rozhodli, sú Djokovičove protivakcinačné názory hrozbou pre austrálsku verejnosť. 

Federálny súd krajiny zvrejnil vo štvrtok rozsudok, ktorý rozhodol o deportácii Djokoviča. Srb v nedeľu neuspel na federálnom súde v Melbourne s odvolaním sa proti opätovnému zrušeniu jeho víza, ktoré predtým v piatok nariadil austrálsky minister pre imigráciu Alex Hawke.

Lídra svetového rebríčka deportovali z krajiny. Deväťnásobný šampión Australian Open prišiel prvýkrát o vízum ešte 6. januára krátko po prílete do Melbourne, keď pohraničné úrady usúdili, že nespĺňa podmienky vstupu do krajiny. Riaditeľ tenisového Australian Open Craig Tiley tvrdí, že Novak Djokovič sa chce v roku 2023 vrátiť do dejiska grandslamového turnaja v Melbourne. Premiér štátu Viktória Daniel Andrews však zdôraznil, že Djokoviča na turnaji privítajú iba v prípade, ak sa nechá zaočkovať: "Rafa Nadal to dobre vystihol. Keby Novak Djokovčč siahol po vakcíne a nechal sa zaočkovať tak ako väčšina hráčov, mohol sa vyhnúť problémom. Možno si ten chlapík myslel, že má vyššie postavenie ako celý turnaj, ale nie je tomu tak. Preto je tohtoročný Australian Open bez svetovej jednotky a zatiaľ je napriek absencii Djokoviča veľmi úspešný."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok