Zverejnili rozsudok. Djokovičove protivakcinačné názory sú hrozbou pre austrálsku verejnosť, uviedli sudcovia

TA3 TASR
20.1.2022 11:59

Austrálsky minister pre imigráciu Alex Hawke uviedol, že pre jeho krajinu bolo rozumné vyhostiť z krajiny srbského tenistu Novaka Djokoviča. Podľa sudcov, ktorí o tom rozhodli, sú Djokovičove protivakcinačné názory hrozbou pre austrálsku verejnosť.

Djokovič neuspel s odvolaním a nebude štartovať na Australian Open, odletel z Austrálie
TASR/AP

Federálny súd krajiny zvrejnil vo štvrtok rozsudok, ktorý rozhodol o deportácii Djokoviča. Srb v nedeľu neuspel na federálnom súde v Melbourne s odvolaním sa proti opätovnému zrušeniu jeho víza, ktoré predtým v piatok nariadil austrálsky minister pre imigráciu Alex Hawke.

Lídra svetového rebríčka deportovali z krajiny. Deväťnásobný šampión Australian Open prišiel prvýkrát o vízum ešte 6. januára krátko po prílete do Melbourne, keď pohraničné úrady usúdili, že nespĺňa podmienky vstupu do krajiny. 

Djokovič potom strávil niekoľko dní v zariadení pre imigrantov, no minulý pondelok uspel s odvolaním na prvostupňovom súde a začal s tréningom. Minister Hawke však v piatok využil svoju osobitnú právomoc a opätovne tenistovi zrušil vízum. 

"Minister mohol vyvodiť dôsledky z toho, že sa pán Djokovič nedal zaočkovať, pretože bol proti očkovaniu resp. nechcel byť očkovaný," vyhlásili sudcovia. Djokovičov právny tím argumentoval, že neexistuje žiadny dôkaz pre takýto názor, ale sudcovia uviedli: "Ikonická svetová tenisová hviezda môže ovplyvniť ľudí všetkých vekových kategórií, mladých či starých, ale najmä mladých a ovplyvniť ich, aby ho napodobnili jeho kroky." 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok