V pohoriach napadlo od 30 do 80 centimetrov nového snehu. Platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo

TA3 TASR
23.1.2022 11:56

Posledná perióda sneženia priniesla výdatné snehové zrážky. V slovenských pohoriach napadlo od 30 do 80 centimetrov nového prachového snehu. V celej ich výške platí v nedeľu zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

30. ročník festivalu horských filmov sa skončil. Grand prix zostala na Slovensku
TASR/Jakub Kotian (ilu)

Nový sneh napadol najmä v Malej Fatre a Západných Tatrách.  Situovaný je najmä do pásma lesa a kosodreviny. Nad hornou hranicou lesa je väčšia časť snehu sfúkaná do dolín a tvoria sa tu vetrom naviate snehové dosky a vankúše rôznej hrúbky a tvrdosti. Ich výška môže dosahovať cez dva metre. Tie sa striedajú s vyfúkanými ľadovými platňami. 

Najviac naviate svahy sú južných, juhovýchodných a východných orientácií z dôvodu silného severozápadného vetra. Lokálne sa naviate vankúše snehu objavujú aj na svahoch ostatných orientácií, a to najmä pod skalnými stenami, za rebrami a v úzkych žľaboch a muldách.

"Hlavný lavínový problém vo vysokých polohách je vetrom previaty sneh, ktorý sa formuje do snehových vankúšov a dosiek rôznej hrúbky a tvrdosti," upozornil Bešinský. V nižších polohách je podľa neho väčšina nového snehu, pozor si treba dávať v strmých lesných porastoch, kde svahy často končia terénnou pascou. "Hrebeňové partie a rebrá sú naopak vyfúkané do tvrdého snehového alebo ľadového podkladu," dodal.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok