Vymenili si úlohy. Občania predstavili návrhy poslancom Európskeho parlamentu

TA3
23.1.2022 09:45

Po rokovaní Európskeho parlamentu z úvodu týždňa, zasadli do poslaneckých lavíc občania. Politikom predstavili odporúčania, ktoré formovali od septembra v rámci Konferencie o budúcnosti Európy. O zmene alebo doplnení európskej legislatívy v oblasti životného prostredia, bezpečnosti či zdravotníctva, majú jasnú predstavu.

Občianski ambasádori, ktorých si účastníci Konferencie o budúcnosti Európy zvolili na predchádzajúcich stretnutiach, priniesli do Štrasburgu spolu 90 odporúčaní. 39 sa týka vylepšenia fungovania európskej demokracie, 51 nápadov je smerovaných do životného prostredia a zdravotníctva.

„Sú dva návrhy, ktoré sa mi páčia najviac. Prvým je sexuálna výchova. Sexuálna výchova nie je v našich životoch. Chceme sa učiť napríklad aj o pornografii, no nemôžeme, lebo sa vraj netýka zdravia. A druhou oblasťou je verejné zdravotníctvo. V každej krajine Európskej únie musia mať ľudia rovnaký prístup k verejnému zdravotníctvu, pretože zdravotná starostlivosť je základné právo človeka,“ uviedol Sebastian Guillen, účastník konferencie zo Španielska.

Takéto a ďalšie návrhy posunuli občania európskym špičkám priamo v pléne Európskeho parlamentu. Politikom dali najavo, že ich hlas treba brať vážne. Politici prislúbili, že návrhy občanov budú súčasťou ich agendy v budúcich mesiacoch.

„My, ako Európska komisia, sa tým budeme zaoberať tak, aby to malo naozaj aj konkrétne pokračovanie, či už vo forme zmeny politík, alebo prípadne legislatívnych návrhov, ak si to bude povaha tých odporúčaní vyžadovať,“ uviedol podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

Konferencia o budúcnosti Európy je stále v plnom prúde. Vo februári občania sformulujú svoje požiadavky na témy ako zamestnanosť, migrácia či digitalizácia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok