Európsky parlament rozhodol o digitálnom akte. Cieľom je bezpečnejšie fungovanie v online priestore

TA3
22.1.2022 12:30

Európsky parlament prijal stanovisko k takzvanému Digitálnemu aktu. Jeho cieľom je rýchle odstraňovanie nelegálneho a nepravdivého obsahu na internete a zodpovednosť webových platforiem za to, čo vykonajú ich algoritmy. Rovnako má pre občanov sprehľadniť podmienky využívania stránok, ktoré zväčša odsúhlasíme bez toho, aby sme si ich prečítali.

Jednoduchšie, pravdivé a bezpečné fungovanie v online priestore. Tak sa dajú zhrnúť hlavné požiadavky európskeho zákona o digitálnych službách. Práva a povinnosti, zákazy a pokuty by mali byť čoskoro vo virtuálnom svete rovnaké, ako vo svete reálnom.

Digitálny zákon jasne vymedzuje povinnosti a aj zodpovednosť prevádzkovateľov – či sú to sociálne médiá, alebo e-shopy. Nepravdivé správy a škodlivý obsah budú môcť nahlasovať tzv. overení nahlasovatelia, občania a aj štátne orgány.

Ďalším zámerom digitálneho zákona je, aby mali občania lepší prehľad o spracovaní svojich osobných údajov a nemuseli stále študovať neprehľadné podmienky.

Francúzsko, ktoré únii predsedá v aktuálnom polroku, zaradilo bezpečný online priestor medzi svoje priority. Konečné detaily digitálneho zákona, vrátane pokút,  by mali byť preto známe do júna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok