Írsko ruší väčšinu protipandemických opatrení, podľa tamojšieho premiéra majú už omikronovú búrku za sebou

TA3 ČTK
21.1.2022 22:13

Írsko od soboty zruší takmer všetky doterajšie obmedzenia vyhlásené v súvislosti s pandémiou Covid-19. Výrazný nárast počtu infikovaných sa totiž neprejavil zvýšením počtu pacientov vyžadujúcich intenzívnu nemocničnú starostlivosť.

Írsko ruší väčšinu protipandemických opatrení, podľa tamojšieho premiéra majú už omikronovú búrku za sebou
TASR/AP

Írsko malo ešte minulý týždeň druhú najvyššiu incidenciu Covidu-19 v Európe, ale patrí aj medzi krajiny s najrýchlejším očkovaním posilňujúcimi dávkami. Počet vážne chorých sa tak podarilo udržať výrazne pod úrovňou predchádzajúceho vrcholu.

Na základe odporúčaní zdravotných úradov sa teraz vláda okrem iného rozhodla, že bary a reštaurácie už nebudú musieť zatvárať o 20.00 h. Vonkajšie aj vnútorné akcie sa budú môcť konať bez obmedzenia kapacity. Reštrikcia vláda zaviedla na konci minulého roku, kedy udrela omikrónová vlna.

Od budúceho pondelka potom prestáva platiť záväzok využívať možnosť práce z domu tam, kde je to možné. Niektoré obmedzenia však zostávajú. Okrem rúšok v doprave sa to týka aj cestovania zo zahraničia, keď ľudia musia predložiť doklad o očkovaní alebo prekonaní choroby a negatívny test. V prípade pozitívneho výsledku bude naďalej potrebné sa izolovať. Návštevníci Írska budú aj naďalej musieť uvádzať adresu pobytu aj nedávnu cestovateľskú históriu.

Premiér Martin však sľúbil, že vláda už nebude obmedzovať osobnú slobodu, pokiaľ to nebude potrebné. Írsko podľa neho ustálo "omikrónovú búrku".

Doterajšie obmedzenia zvlášť tvrdo doliehali na sektor pohostinstva. Napríklad nočné podniky sa v októbri prvýkrát po 19 mesiacoch lockdownu znovu otvorili, aby o šesť týždňov neskôr znovu zatvorili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok