Dánsko otvára napriek rekordným číslam nakazených. Dôvodom je miernejší omikron

TA3 TASR
17.1.2022 17:49

Dánsko v pondelok pristúpilo k uvoľňovaniu pandemických opatrení, a to aj napriek tomu, že tam za uplynulých 24 hodín zaznamenali rekordný denný prírastok nových prípadov nákazy koronavírusom, informovala agentúra Reuters.

Dánsko otvára napriek rekordným číslam nakazených. Dôvodom je miernejší omikron
TASR/AP

Táto severská krajina zaevidovala za uplynulých 24 hodín 28.780 novonakazených, pričom počet pacientov hospitalizovaných s covidom stúpol na 802, čo je najviac za rok. Napriek tomu sa v pondelok v Dánsku opäť otvorili kiná, múzeá a ďalšie kultúrne inštitúcie. Zdravotnícke úrady totiž ešte začiatkom januára uviedli, že v súčasnosti dominantný variant omikron je miernejší, ako sa pôvodne predpokladalo, pričom okolo 29 percent hospitalizovaných sa v nemocnici nachádza z iného dôvodu, ako sú komplikácie spôsobené ochorením Covid-19.

Počet pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti dosiahol svoj vrchol 6. januára, keď bolo obsadených 82 lôžok. Odvtedy tento počet klesá, pričom v pondelok bolo na jednotkách intenzívnej starostlivosti obsadených 52 lôžok.

Pre znižujúci sa počet pacientov v kritickom stave dánska vláda minulý týždeň rozhodla o uvoľňovaní niektorých opatrení. Od pondelka sú tak opätovne otvorené divadlá, kiná, múzeá, zábavné parky, botanické záhrady a limitovaný počet divákov sa môže zúčastňovať na športových podujatiach.

Dánsko je jednou z krajín z najvyššou mierou zaočkovanosti svojho obyvateľstva proti koronavírusu. Už polovica dánskej populácie dostala tretiu posilňujúcu dávku, pričom obe dávky vakcíny dostali štyria z piatich Dánov. Táto severská krajina navyše minulý týždeň oznámila, že začne svojim obyvateľom, ktorí sú ochorením Covid-19 najviac ohrození, ponúkať aj štvrtú dávku vakcíny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok