Vrodená chyba, ale aj cvičenie brušných svalov vám môže zauzliť črevá

TA3/bd
21.1.2022 18:00

Okrem hlbokého pálenia vo svaloch alebo občasného neškodného praskania v kĺboch môžete pri cvičení pociťovať zvláštne pocity. Ak bolesť vychádza z brucha počas brušákov, zbystrite pozornosť.

Vrodená chyba, ale aj cvičenie brušných svalov vám môže zauzliť črevá
FreePik

Sed-ľah precvičuje naše brušné svaly a vyvíja tlak na vaše vnútorné orgány, pretože tie sú obklopené brušnými svalmi. Je preto na mieste mať obavy z vnútorného poranenia orgánov. Ak ste nikdy nepočuli o zauzlení čriev, názov hovorí za všetko. Je to stav, pri ktorom sa vaše črevá skrútia okolo seba a blokujú priechod odpadu a dokonca aj prívod krvi cez zvyšok orgánu. Je to také vážne, ako to znie. Zauzlenie však býva zriedkavé, s väčšou pravdepodobnosťou zažijete menej závažný, ale možno bolestivejší stav nazývaný slabinová (inguinálna) prietrž. 

Volvulus alebo intestinálne skrútenie

Zauzlenie čriev, inak známe ako volvulus, je veľmi vážny. Čo sa v tele vlastne deje? Kúsok čreva sa vám obtočí a odreže inú časť čreva. Keď k tomu dôjde, môžete pociťovať niektoré z príznakov: 

  • Nevoľnosť
  • Zvracanie
  • Hnačka
  • Bolesť brucha
  • Zápcha

problemy FreePik

Dobrou správou je, že volvulus je u dospelých veľmi zriedkavý. Oveľa častejšie sa vyskytuje u detí a v menej rozvinutých krajinách, s najväčšou pravdepodobnosťou ako dôsledok menej kvalitnej stravy. Súčasná západná strava, ktorá má tendenciu mať nižší obsah vlákniny, zmiešaná s určitými liekmi, ako sú lieky proti bolesti, ktoré spôsobujú zápchu, môže u starších ľudí viesť k volvulusu.

Vrodená chyba spôsobujúca malrotáciu

Väčšina prípadov volvulusu je spôsobená s vrodenou chybou nazývanou malrotácia už v tehotenstve pri raste plodu. Incidencia je približne u jedného z 500 pôrodov. Črevá sú náchylnejšie na skrútenie a zauzlenie, ktoré spôsobuje nevoľnosť, vracanie a ich abnormálne pohyby. Ak je črevo odrezané od zásobovania krvou príliš dlho, tkanivo môže odumrieť. Našťastie, pokiaľ sa problém rieši dostatočne skoro, pravdepodobnosť úspešného zotavenia je veľmi vysoká.

cvicenie FreePik

Operácia na oduzlenie čriev

Liečba volvulusu vyžaduje chirurgický zákrok na rozkrútenie čriev. Ak boli črevá odrezané od zásobovania krvou, mŕtve tkanivo sa musí odstrániť. Po operácii je dôležité rehydratovať a byť ostražitý na akékoľvek opakujúce sa symptómy, pretože podľa výskumu sa volvulus môže znovu objaviť.

Sed-ľah a inguinálne prietrže

Sedy-ľahy môžu spôsobiť inguinálne prietrže, čo znamená, že časť čreva je pretlačená cez brušnú stenu smerom nadol k slabinám. Inguinálne prietrže sa vyskytujú pri zvýšení tlaku v bruchu. Mnohé cviky na brucho zvyšujú brušný tlak, pretože sa brušné svaly sťahujú a vytvárajú menej miesta v bruchu. Vo svojej najextrémnejšej forme môže inguinálna hernia napodobňovať volvulus vedľajšími príznakmi. Ak k tomu dôjde, operácia je jediným spôsobom, ako problém vyriešiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok