Robte to ako profesionálky: Týchto chýb sa ženy pri žehlení dopúšťajú najčastejšie

TA3/zm
30.1.2022 10:00

Žehlenie buď milujete a je to pre vás relaxačná činnosť, alebo sa vám do neho vrcholne nechce a doma sa vám kopia veci, ktoré treba prebehnúť. Je jedno, do ktorej kategórie patríte. Triky sa zídu každej žene.

Robte to ako profesionálky: Týchto chýb sa ženy pri žehlení dopúšťajú najčastejšie
Pexels/Karolina Grabowska

Túto domácu prácu si uľahčíte, keď sa vyvarujete najčastejších chýb, ktoré pri žehlení robí väčšina žien. Zoznam uviedol portál Ironreports, ktorý sa zaoberá predajom a servisom žehličiek.

Suché oblečenie

Možno si hovoríte, že moderná žena má doma aj modernú žehličku, ktorá dokáže napariť oblečenie, a tak je jedno, že úplne vyschlo. Samozrejme, vodná para vám prácu uľahčí, ale ešte menej by ste sa narobili, keby ste sa a žehlenie podujali, kým je bielizeň vlhká.

Špinavé oblečenie

Možno to raz za čas urobíte aj vy. Sukňu, blúzku či šaty ste po jednom oblečení nehodili do prania, ale plánujete si vec obliecť ešte raz. Lenže na niektorých materiáloch vidieť pokrčené miesta, a tak ich prežehlíte. A to je veľká chyba. Hoci nie je oblečenie zjavne znečistené, predsalen sa na ňom nachádzajú malé čiastočky, ktoré priložením horúcej plochy žehličky zatavíte do tkaniny. Vo výsledku škodíte aj veciam, aj žehličke, preto to viac nerobte.

Teplota vs. materiál

V prípade, že si nechávate celú kopu oblečenia a žehlíte ju naraz, nie nárazovo po jednotlivých kúskoch, ktoré si aktuálne potrebujete obliecť, mali by ste veci zoradiť. Žehliť začnite od jemných tkanín, a tým pádom od najnižšej teploty. Postupne pridávajte teplotu a prechádzajte na iné materiály až po tie najhrubšie. Celkovo je dobré čítať si štítky a riadiť sa podľa nich nielen pri praní, ale aj pri žehlení. Oblečenie vám tak vydrží oveľa dlhšie ako nové.

Starostlivosť o žehličku

Do väčšiny žehličiek ide voda, a tá môže spôsobiť niekoľko problémov, ak sa o ňu poriadne nestaráte. V prvom rade je to púšťanie vodného kameňa na oblečenie, čo môže na veciach zanechať špinavé miesta.

Vyhnete sa tomu jednoducho. V prvom rade používajte destilovanú vodu a nenapúšťajte žehličku klasicky z kohútika. Druhá časť úspechu je v tom, že zostatkovú vodu vždy po skončení žehlenia vylejete.

Pozornosť a starostlivosť si však zaslúži aj žehliaca plocha. Čistite ju pravidelne, aby sa na nej nepripekali drobné nečistoty a nepoškodzovali vaše oblečenie.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok