Rozpor medzi číslami. Sčítanie neukazuje reálny počet Rómov, tvrdí splnomocnenec vlády pre rómske komunity

TA3 TASR
21.1.2022 09:34

Zistenia Sčítania 2021 neodrážajú reálne počty rómskej komunity na Slovensku. Odvolávajúc sa na prieskum Atlasu rómskych komunít i odhady samospráv, predpokladajúcich počet Rómov na úrovni 450-tisíc, to uviedol splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ján Hero.

sčítanie obyvateľov Slovensko 1140px (TASR/Lukáš Grinaj)
TASR/Lukáš Grinaj

Na sociálnej sieti poukazuje pritom na to, že údaje zo sčítania hovoria o počte obyvateľov SR, ktorí sa prihlásili dobrovoľne k rómskej národnosti, výrazný rozpor v číslach medzi kvalifikovaným odhadom a údajmi z cenzu pripisuje preto strachu pred diskrimináciou a negatívnymi stereotypmi o Rómoch.

"Nemôžeme si zatvárať oči pred tým, že na Slovensku naďalej pretrvávajú rasizmus a predsudky voči Rómom. Rôzne prieskumy verejnej mienky skúmajúce všeobecné postoje a individuálne skúsenosti naznačujú, že diskriminácia menšín je žiaľ stále vo vysokej miere tolerovaná naprieč našou spoločnosťou," upozornil splnomocnenec, ktorý zároveň vyjadruje nádej, že úsilím jeho úradu a štátnych politík postupne dôjde k zmene.

V Sčítaní obyvateľov, domov a bytov 2021 sa k rómskej národnosti prihlásilo 156.164 občanov SR. Väčšina z nich sa k nej prihlásila odpoveďou na druhú národnosť (88.985). Z hľadiska zastúpenia regiónov sa najviac ľudí prihlásilo k rómskej národnosti v Prešovskom, Košickom a Banskobystrickom kraji.

Kým v Prešovskom bol najväčší podiel tých, ktorí svoju príslušnosť k Rómom uviedli ako prvú národnosť, v Košickom a Banskobystrickom kraji bol najvyšší podiel tých, ktorí rómsku uviedli ako ďalšiu národnosť. V otázke na druhú národnosť uviedlo odpovede vyše 306-tisíc sčítaných.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok