Poslanec Gyimesi tvrdí, že Maďari odmietli dve národnosti. Výhrady má aj maďarská strana

TA3 TASR
20.1.2022 14:21

Poslanec György Gyimesi tvrdí, že Maďari odmietli dvojitú národnostnú identitu. Reaguje tak na menší počet obyvateľov, ktorí uviedli maďarskú národnosť. Gyimesi ešte spustením sčítania ľudu kritizoval možnosť uviesť dve národnosti. Výhrady má aj maďarská trojstrana Aliancia.

Výsledky sčítania obyvateľov ukázali, že národnostná identita je len jedna. Tvrdí to poslanec Národnej rady SR György Gyimesi (OĽANO). Myslí si, že dvojitá identita je pre Maďarov cudzím pojmom a sčítanie prinieslo pokles ľudí hlásiacich sa k maďarskej národnosti. Poukázal tiež na problém s interpretáciou výsledkov.

Gyimesi hovorí, že v koalícii sa vedie debata o znížení kvóra na vstup do parlamentu pre národnostné strany na tri percentá či o zvýšení počtu volebných obvodov. Poslanec tiež podľa svojich slov rokuje aj o väčšom zastúpení národnostného vysielania v RTVS.

"Prezentované výsledky, ktoré sa týkajú materinského jazyka a národnosti, dali za pravdu nám, ktorí sme tvrdili, že dvojitá identita pre Maďarov žijúcich na Slovensku neznamená nič. Je to pre nich cudzí pojem a celá táto snaha tých, ktorí sa snažili túto otázku vpašovať do hárkov bez akejkoľvek diskusie s príslušníkmi národnostných komunít, vyšla nazmar," povedal Gyimesi, ktorý tvrdí, že identita je len jedna.

Maďari žijúci na Slovensku podľa neho dvojitú identitu odmietli. Výsledky ukazujú, že k maďarskej národnosti sa prihlásilo menej obyvateľov ako v roku 2011. Podľa aktuálneho sčítania sa k maďarskej národnosti hlási 7,75 percenta, čiže 422.065 obyvateľov. Maďarskú národnosť ako druhú uviedlo 34.089 obyvateľov (11 percent). Pri sčítaní spred desiatich rokov sa k maďarskej národnosti prihlásilo 8,5 percenta, čiže 458.467 ľudí.

V prípade rómskej a rusínskej národnosti môže podľa Gyimesiho nastať problém v interpretácii výsledkov. Pýta sa, či sa budú sčítavať údaje prvej národnosti a druhej národnosti. "V prípade Rusínov a Rómov, ak bude interpretácia nevýhodná pre národnostné komunity, čiže ak sa nebudú sčítavať národnosti, dôjde k tomu, že v niektorých obciach sa jazykové práva stratia alebo sa nebudú môcť využívať na úradoch či miestach, kde to zákon dovoľuje," skonštatoval poslanec. Interpretáciu výsledkov by mala podľa neho riešiť komisia zriadená buď na ministerstve kultúry, alebo úrade splnomocnenca vlády pre národnostné menšiny.

Splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky v reakcii pripomenul uznesenie Výboru pre národnostné menšiny a etnické skupiny (VNMES), podľa ktorého má splnomocnenec zriadiť pracovnú skupinu na vypracovanie interpretačných rámcov údajov, ktoré sa v sčítaní týkajú národnosti, ďalšej národnosti a materinského jazyka obyvateľov. Členmi tejto komisie majú byť zástupcovia menšín, ústredných štátnych orgánov i ŠÚ SR.

Sčítanie ukázalo podľa neho aj výrazný pokles pri používaní menšinového jazyka ako materinského. Chce, aby sa rozširovala dvojjazyčnosť napríklad na energetické podniky, podniky, ktoré dodávajú vodu či elektrinu.

SR podľa neho nie je len národným štátom Slovákov, keďže 83,8 percenta je Slovákov. Preambula Ústavy SR podľa neho nehovorí pravdu, keď je v nej uvedené "my národ slovenský". "Mali by sme sa zamyslieť, či táto formulácia obstojí," uviedol.

Koalícia podľa poslanca debatuje o volebnej legislatíve. Vzhľadom na stav maďarských strán treba podľa neho znížiť kvórum na tri percentá pre národnostné menšiny. V koalícii je podľa neho tiež vášnivá debata o zvýšení počtu volebných obvodov, Gyimesi navrhuje 12 obvodov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok