Francúzsko začne od februára postupne rušiť opatrenia

TA3 TASR
20.1.2022 23:36

Francúzsko začne od 2. februára s postupným rušením opatrení prijatých v boji proti ochoreniu Covid-19, keďže situácia v krajine sa začína zlepšovať. Vo štvrtok to oznámil francúzsky premiér Jean Castex, ktorého citovala agentúra AFP.

Francúzsko sprísňuje, zdravotníci nebudú môcť pracovať bez vakcíny
TASR/AP

Vo Francúzsku zaznamenali v utorok za jediný deň rekordných 464.769 nových prípadov nákazy koronavírusom. Napriek tomu Castex uviedol, že "očkovací pas", ktorý sa od pondelka bude vyžadovať na vstup do reštaurácií, kín a iných verejných priestorov, umožní zmiernenie prísnejších pravidiel zavedených od vlaňajšieho decembra.

Ako prvý sa od 2. februára zruší limit počtu návštevníkov – 2-tisíc ľudí v interiéri a 5-tisíc vonku - v koncertných sálach, na športových zápasoch a na iných podujatiach. Práca z domu už tiež nebude povinná pre zamestnancov a vonku sa už nebudú vyžadovať rúška, povedal Castex na tlačovej konferencii po boku ministra zdravotníctva Oliviera Verana.

Predtým bolo možné zdravotný preukaz získať aj s nedávnym negatívnym výsledkom testu na koronavírus. Vláda však túto možnosť zrušila v snahe presvedčiť viac ľudí, aby sa proti covidu zaočkovali. Castex uviedol, že dosiaľ aspoň jednu dávku dostalo 93 percent dospelých Francúzov.

V druhej fáze sa budú môcť znovu od 16. februára otvoriť nočné kluby, ktoré sú zatvorené od decembra, a opäť bude povolené státie na koncertoch a športových podujatiach. V tento deň bude opäť povolená konzumácia pochutín a nápojov v priestoroch štadiónov, v kine a vo verejnej doprave.

Očkovací preukaz, ktorý v nedeľu schválil parlament, potrebuje ešte odobrenie ústavného súdu, ktorý sa k veci vyjadrí v piatok, píše agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok