Švédsko skrátilo karanténu. Reaguje tak na nedostatok personálu v kritickej infraštruktúre

TA3 TASR
20.1.2022 22:10

Švédsko uvoľnilo vo štvrtok opatrenia proti pandémii koronavírusu týkajúce sa karantény. Reaguje tak na nedostatok personálu v kritickej infraštruktúre v čase nárastu počtu prípadov nákazlivejšieho koronavírusového variantu omikron, informovala agentúra AFP.

Poľsko
TASR/AP

"Miera infekcie vedie k riziku nedostatku personálu a vážnym dôsledkom v službách nevyhnutných pre spoločnosť," uviedla vo vyhlásení švédska agentúra pre verejné zdravotníctvo.

Karanténa pre ľudí v spoločnej domácnosti s pozitívne testovanou osobou sa odteraz skráti zo siedmich na päť dní. Na osoby zaočkované troma dávkami vakcíny proti Covid-19, ľudí, ktorí za uplynulé tri mesiace ochorenie prekonali alebo sú zamestnaní v kritickej infraštruktúre, sa karanténa nevzťahuje vôbec, píše AFP. Agentúra tiež uviedla, že zmena opatrení sa nepovažuje "za výrazne zvyšujúcu riziko šírenia infekcie".

Podobne ako v ostatných európskych krajinách viedol koronavírusový variant omikron aj vo Švédsku k rekordnému počtu nových prípadov nákazy. V krajine s 10,3 milióna obyvateľov iba v stredu zaznamenali zhruba 40-tisíc nových infikovaných.

Ostatné opatrenia napriek tomu zostávajú v platnosti, napríklad práca z domu, dodržiavanie sociálneho odstupu a nosenie rúšok vo verejnej doprave, pripomína AFP. Pandémia si vo Švédsku doposiaľ vyžiadala približne 15.600 životov. Tento počet je v súlade s európskym priemerom, je však výrazne vyšší v porovnaní so susedným Nórskom, Fínskom a Dánskom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok