Slabosť, nádcha, bolesť hlavy. Covidových pacientov opäť pribúda, lekárka opísala príznaky a liečbu

TA3
20.1.2022 15:05

Pacientov s covidom už začalo opäť pribúdať, zatiaľ však majú miernejší priebeh. Všeobecná lekárka a internistka Etela Janeková očakáva, že nápor na všeobecné ambulancie v omikronovej vlne bude obrovský.

koronavírus ľudia MHD Slovensko 1140px (TASR/Jaroslav Novák)
TASR/Jaroslav Novák

Miernejší priebeh

"Mali sme teraz týždeň, keď sme nemali ani jedného nového pacienta. Ale už od minulého týždňa nám denne pribúdajú pozitívni pacienti," vyjadrila sa lekárka s tým, že nevie, kto z nakazených sa infikoval variantom omikron, keďže všeobecné ambulancie nedostávajú informácie o tom, u koho bol pri sekvenovaní odhalený omikron. "Máme pozitívnych pacientov a postupne pribúdajú. Prvé dni boli traja až štyria, teraz pribúda omnoho viac pacientov," priblížila Janeková.

"Pacienti majú troška miernejší priebeh ako bol pri delte," vysvetlila. Medzi príznaky jej pacienov s covidom patrí najmä veľká slabosť, nádcha, bolesti hlavy, bolesti hrdla a bolesti brucha sprevádzané riedkymi stolicami, nie však hnačkami. "Takýto pacient by mal ostať doma, ak mu vystúpi telesná teplota a trvá to tri dni, tak treba prísť na vyšetrenie k lekárovi," upozornila. 

Kedy je čas pre liečbu?

Pri menej závažnom priebehu covidu odporúča Janeková užívať vitamíny, zrážať teplotu voľnopredajnými liekmi ako paralen a ibuprofen a ak teplota či ťažkosti pretrvávajú dlhšie, robí sa odber krvi a nastupuje liečba pacienta. Jej súčasťou môžu byť antibiotiká či lieky na riedenie krvi.

"Teraz už máme možnosť predpisovať antivirotikum, ktoré sa popisuje, že veľmi dobre zaberá na omikron," priblížila s tým, že na liek je zároveň indikačné obmedzenie závislé na veku a sprievodných chorobách pacienta. Lekárka zdôraznila, že lekári vďaka novým liekom už môžu liečiť aj ťažších pacientov. "Nie je vôbec problém, aby sa pacient dostal včas k lieku, keď ho potrebuje," povedala.

Janeková sa zároveň obáva, že nápor pacientov na ambulancie všeobecných lekárov bude vyšší ako v predošlých vlnách, keďže ide o nákazlivejší variant. "Myslím si, že nápor bude obrovský. Možno nemocnice budú mať tentokrát menší nápor," odhaduje lekárka.

Celú reláciu Tak takto? si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok