Imunológ Leksa: Nejde o zázrak, ale pri covide môže pomôcť. Čo zistili o mliečnom proteíne?

TA3 Katarína Jenisová
21.1.2022 08:00

Laktoferín nájdeme v mliečnych potravinách i v samotnom mlieku. Slovenský tím vedcov okolo imunológa a biochemika Vladimíra Leksu zo Slovenskej akadémie vied objavil spôsob, ako tento mliečny proteín môže blokovať nový koronavírus. Sám Leksa hovorí, že nejde o zázračný liek, v boji s pandémiou však môže pomôcť.

Olma sťahuje z trhu mlieko v PET fľašiach, môže byť kontaminované
TASR/AP

Laktoferín je aj v materskom mlieku

Materské mlieko obsahuje množstvo proteínov, ktoré slúžia dieťaťu ihneď po narodení ako náhrada vlastnej imunity. Imunitný systém totiž v týchto chvíľach života ešte nie je kompletne vyvinutý. "Ide o protilátky od matky a niekoľko proteínov, ktoré majú antimikrobiálne účinky. Medzi nimi je laktoferín," vysvetľuje Leksa s tým, že tento proteín je známy svojimi protibakteriálnymi a protivírusovými účinkami. "V priebehu niekoľkých rokov sme objavili, že dokáže blokovať aktivitu určitého typu ľudských enzýmov. To sú takzvané proteolytické enzýmy, ktoré štiepia iné bielkoviny," dodal imunológ.

Tieto enzýmy sú potrebné napríklad na to, aby naše bunky dokázali prenikať hustými tkanivami. Niektoré baktérie a vírusy sa ich ale naučili zneužívať. Jedným z nich je aj koronavírus. "Jeden z týchto enzýmov na ľudských bunkách koronavírus dokáže zneužiť tak, že ten enzým naštiepi vírusový spike proteín a vírus tak rýchlejšie a ľahšie prenikne do buniek. Pre vírus je užitočný, ale človeku robí takú medvediu službu," vysvetľuje Leksa. Jeho tímu sa podarilo objaviť práve to, že laktoferín dokáže tento enzým blokovať a tým aj zredukovať infekciu koronavírusom.

Článok o ich objave ešte oficiálne nepublikovali, iba ako preprint, na ten však dostali pozitívne posudky a pracujú na splnení ich požiadaviek. Svoje zistenia zverejnili v predstihu, aby aspoň malou mierou prispeli k ochrane ľudí pred omikronovou vlnou.

V Taliansku o laktoferíne prebehli aj klinické štúdie. "Pacienti, ktorým podávali laktoferín, sa oveľa rýchlejšie dostali z koronavírusu a doba ich liečenia bola takmer o polovicu kratšia," uviedol Leksa. "Je teda možné, že laktoferín má naozaj pozitívny účinok a že to ide aj cez mechanizmus, ktorý sme objavili," dodal.

Netreba štúdie o tom, či je bezpečný

Kde laktoferín môžeme nájsť? Je v mliečnych produktoch, v mlieku, dá sa kúpiť aj v lekárni ako doplnok. Podľa Leksu nemá vedľajšie účinky a netreba už štúdie na dôkaz toho, že je bezpečný. Stretávame sa s ním totiž už od narodenia v materskom mlieku.

"Treba však zdôrazniť, že to nie je zázračný liek. Ide o doplnok, ktorý by som odporučil a môže pomôcť pri prevencii alebo aj pri liečbe asi takým spôsobom, ako pomáhajú vitamíny a iné látky, ktoré posilňujú imunitu. Určite by som sa ale nespoliehal na to, že ide o zázračný prípravok. Môže len pomôcť," spresnil imunológ.

Otázkou zostáva omikron, pri ktorom sa ešte presne nevie, akým mechanizmom sa dostáva do buniek. "Omikron je natoľko zmutovaný, že možno už vstupuje do buniek iným spôsobom, ktorý nemusí byť citlivý na laktoferín," dodal Leksa. Pitie mlieka či užívanie laktoferínu však podľa neho v konečnom dôsledku človeku nemôže uškodiť, môže len pomôcť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok