Šesť praktických rád, ako sa pripraviť na omikron: Takto znížite riziko vo štvrtej, najinfekčnejšej vlne

TA3
20.1.2022 12:23

Na Slovensku máme potvrdených vyše 120 prípadov omikronu, nastupujúcu štvrtú vlnu dokazuje aj stúpajúci počet pozitívnych testov. Omikron je podľa riaditeľa Inštitútu zdravotných analýz Mateja Mišíka dominantný už dnes. Ako sa pripraviť na kontakt s extrémne nákazlivým variantom?

Prehľad nových opatrení: Čo sa otvára a pre koho? Od stredy začne platiť viacero noviniek
TASR/Jakub Kotian

Rady pre všetkých, ktorí chcú znížiť riziko, že kontakt s týmto vírusom im spôsobí vážnejšie problémy, zhrnulo Ministerstvo zdravotníctva SR na sociálnej sieti. "V najbližšom období väčšina z nás príde do kontaktu s variantom Omikron, ktorý sa šíri extrémne rýchlo," upozorňuje rezort.

1. Očkujte sa. Každá dávka vakcíny pomôže, aj jedna dávka je lepšia ako žiadna. Najlepšie je mať všetky tri. k ste ešte neboli na 3. dávke, neváhajte. Očkovanie je dôležité aj po prekonaní Covidu, imunita časom slabne.

2. Vyhýbajte sa plným interiérom. Minimalizujte sociálne kontakty najmä v preplnených a zle vetraných interiéroch. Ak už v takom ste, snažte sa nebyť tam príliš dlho, aby ste nedostali príliš veľkú virálnu nálož, pri ktorej je vyššie riziko ťažkého priebehu.

3. Noste respirátor. Dôležitý je predovšetkým v interiéroch s vysokou hustotou ľudí. Respirátor znižuje virálnu nálož, s ktorou sa stretnete. Noste ho aj v exteriéri, ak ste v tesnom kontakte s ľuďmi. 

4. Testujte sa pred stretnutiami s ľuďmi. Ak sa musíte stretnúť s ľuďmi v interiéri na dlhšiu dobu, urobte si antigénový test (dostupný v lekárni). Dozviete sa, či vy alebo vaši známi nie ste v danej chvíli infekční. 

5. Vetrajte. Vetraním sa znižuje množstvo vírusového aerosólu v miestnosti. Znižuje sa tak virálna nálož, s ktorou sa v takomto prostredí stretnete. Ak musíte byť v interiéri s ľuďmi, snažte sa otvoriť okná. 

6. Volajte pomoc v správny čas. Keď Covid dostanete, dôležité sú dve veci. Dodržiavať karanténu a ustriehnuť moment, kedy potrebujete pomoc. Pri ťažkostiach s dýchaním alebo pri poklese saturácie krvi kyslíkom pod 92% volajte záchranku. Ak patríte medzi rizikové skupiny, hneď po pozitívnom PCR teste volajte svojmu lekárovi, aby vám predpísal liek molnupiravir.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok