Na Slovensku potvrdili ďalších 73 prípadov omikronu, podľa Mišíka je u nás dominantný už dnes

TA3 TASR
19.1.2022 14:22

Podľa údajov ÚVZ SR máme na Slovensku potvrdených ďalších 73 prípadov variantu omikron, spolu ich je 127. Nastupujúcu vlnu omikronu ilustruje aj stúpajúci počet pozitívnych testov.

Medzi sekvenovanými vzorkami v poslednej várke tvoril variant omikron už 30 percent, uviedol počas tlačovej besedy minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. V prvom kole sa prioritne sekvenovali vzorky ľudí, ktorí sa vrátili zo zahraničia. Dnes sa už vzorky vyberajú náhodne. "V januári 2022 evidujeme postupný rast laboratórne potvrdených prípadov variantu omikron. Vo vzorkách odovzdaných na sekvenáciu v prvých dňoch mesiaca tvorili približne 13 percent úspešne sekvenovaných vzoriek, vo vzorkách odovzdaných na sekvenáciu o týždeň neskôr to už bolo 30 percent," priblížil hlavný hygienik SR Ján Mikas. Výskyt variantov alfa a beta v januári dosiaľ nezaznamenali, dominantným sa udržal variant delta.

Podľa Mikasa zatiaľ nie je možné spoľahlivo stanoviť, či sa už variant omikron stal dominantným v tunajšej populácii. "S určitosťou to budeme môcť potvrdiť až na základe výsledkov sekvenácie dostupných v najbližších dňoch či týždňoch," uviedol.

Rastú aj okolité krajiny

Riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz ministerstva zdravotníctva Matej Mišík si myslí, že omikron je dominantný už aj na Slovensku. Doplnil, že aj okolité krajiny a ďalšie krajiny Európy zaznamenali výrazný nárast prípadov spôsobených variantom omikron. "V Rakúsku počet prípadov presiahol vrchol predošlých vĺn. Výraznejšie nárasty sú aj v Česku a Maďarsku. Dnešným dňom vidíme jednoznačný nárast aj na Slovensku," povedal. V západnej Európe sa podľa neho mierne spomalila rýchlosť rastu a napríklad vo Veľkej Británii dochádza k výraznejšiemu poklesu prípadov.

Budú sa reprofilizovať stovky lôžok

Núdzové zdravotnícke zariadenia plánované v súvislosti s nárastom novej vlny a variantu omikron sa zatiaľ zriaďovať nebudú, v prvom kole sa budú reprofilozovať lôžka. Minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) to naznačil po stredajšom rokovaní vlády.

"Prešli sme s kolegami nemocnice po celom Slovensku, vzhľadom na všetky údaje o omikronových pacientoch, že stav nie je taký závažný a hospitalizácie trvajú krátko, sa v prvom kole bude zvyšovať počet lôžok, ktoré možno reprofilizovať v nemocniciach," uviedol Lengvarský. Podľa neho by malo ísť rádovo o stovky lôžok, ich presný počet má byť známy v piatok. "Ak to nebude postačovať, budeme zriaďovať núdzové zariadenia, no budú to pobočky nemocníc," dodal.

Dôležité je znížiť nápor na urgentné príjmy

Minister avizoval, že zámerom je v najbližšej dobe znížiť nápor na urgentné príjmy. "Budú vytvárané triážne stany pred nemocnicami, v ktorých budú zdravotníci posudzovať, akú liečbu pacient potrebuje," vysvetlil Lengvarský.

O zriadení núdzových zdravotníckych zariadení v prípade nárastu infikovaných novým variantom omikron rokovala vláda pred Vianocami, jednou z úloh bolo pripraviť analýzu potrebných legislatívnych opatrení, na stredajšom rokovaní túto úlohu zrušili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok