ROZHOVOR: Koaličný poslanec Miloš Svrček: Dnes by som obrannú zmluvu s Američanmi nepodporil

TA3/mm
20.1.2022 13:00

Poslanec hnutia Sme rodina Miloš Svrček minulý týždeň zaskočil koalíciu tým, že podal návrh na zmenu ústavy, na základe ktorej by sa umožnilo vypísanie referenda o skrátení volebného obdobia. Nie však tejto vlády, ale až tej ďalšej. Napriek tomu napríklad podľa SaS svojim krokom porušil koaličnú zmluvu. Ako sa Miloš Svrček pozerá na aktivity opozície, ktorá by najradšej skrátila čas už súčasnej vláde Eduarda Hegera?

ROZHOVOR: Koaličný poslanec Miloš Svrček: Dnes by som obrannú zmluvu s Američanmi nepodporil
TASR/Jakub Kotian

Svojim nedávnym návrhom na zmenu ústavy, ktorá by umožnila vypísanie referenda na skrátenie volebného obdobia, ste zaskočili koalíciu. Partneri hovorili o porušení koaličnej dohody, o tom, že ste obišli koaličnú radu. Odvtedy už zasadala aj koaličná rada, aké reakcie sa k vám dostali po nej?

Nemám informácie, že by bola v koalícii nejaká kríza z dôvodu, že som takýto návrh podal. Sme rodina už v minulosti avizovala, že by sa situácia riešila podaním takéhoto návrhu. Predseda parlamentu Boris Kollár informoval koaličných partnerov, že tento návrh riešime a deň pred podaním návrhu do podateľne parlamentu o tom informoval koaličných partnerov opäť, rovnako aj premiéra Eduarda Hegera i OĽANO. Na koaličnej rade som nebol, ale podľa mojich informácii sa to tam ani nejako špeciálne neriešilo.

Podľa nálezu Ústavného súdu SR môžeme skrátiť volebné obdobie zmenou ústavy až to nasledujúce volebné obdobie. Opozícia hovorí o podvode. Aj váš návrh uvažuje v týchto intenciách. To znamená, že toto volebné obdobie už nie je možné nijako skrátiť formou úpravy zákona?

Hovoríme o možnom skrátení až od budúceho volebného obdobia. Ale veľmi ma prekvapujú takéto vyjadrenia opozície, že ide o podvod. Napríklad Robert Fico hovoril v minulom volebnom období v roku 2018, že ak by došlo k skráteniu volebného obdobia, že by to bol puč. Štyria poslanci Hlasu-SD sa pred pol rokom zdržali hlasovania o návrhu poslanca Tarabu, ktorý chcel túto vec riešiť. Kvôli tomu sme museli na ďalší návrh pol roka čakať. A teraz hovoria, že my tu ideme robiť nejaké podvody, to je politicky nekorektné. Chápem, že potrebujú robiť svoje politické divadielka, ale práve preto bol zvolaný okrúhly stôl, aby sme sa vecne bavili. Aby sme si vypočuli aj ich predstavy, čo by privítali a mohli by sme zapracovať.

Oni však trvajú na tom, že by to nemala byť otázka až ďalšieho volebného obdobia.

Išlo by ale o retroaktivitu. Určite budeme kontaktovať ústavný súd s požiadavkou o vysvetlenie.

Tomáš Taraba chce opäť zmeniť ústavu tak, aby referendum mohlo skrátiť ešte toto volebné obdobie. Podporíte ho?

Chápem, že opoziční poslanci majú tiež svoje aktivity. Ak by takýto návrh podal opozičný poslanec, tak my ako koalícia nemôžeme zaň hlasovať. Môžem hovoriť konkrétne za seba - ja by som to podporiť nemohol. Práve z tohto dôvodu sme podali ako koaličná strana takýto návrh, aby sa otvoril priestor na diskusiu. Reakcia opozície je taká, že ide o podvod a že chcú ísť do formy referenda a zbierať petičné hárky. Je to z ich strany alibistické.

A čo hovoríte na alibizmus svojich koaličných kolegov? Ešte pred polrokom sa všetci v koalícii vyjadrovali, že s referendom nemajú problém. Prečo zrazu tá zmena ich postoja?

Tomu nerozumiem. Mne sa páčilo vyjadrenie pána Sulíka, ktorý hovoril, že by malo byť dovolené cez referendum skrátenie volebného obdobia, bolo to pred pár týždňami. A naraz takýto obrad. Pani prezidentka hovorila, že cíti konsenzus medzi koalíciou a opozíciou, že by mohlo byť zmenené dané ustanovenie v ústave a že by takéto referendum vyhlásila. Som nemilo prekvapený. Aj preto Boris Kollár z titulu svojej funkcie predsedu parlamentu zvolal okrúhly stôl, aby si vypočul názor všetkých. Vykrikovať ale o tom, že my si sadáme so stranami, ktoré sú na okraji spoločnosti, alebo dokonca s mafiánmi, je v danej situácii veľmi nešťastné.

Hovorili sme o technických problémoch, čo však s náladou v spoločnosti? Opozícia vyzbierala 600-tisíc podpisov veľmi rýchlo, zrejme by sa jej to podarilo znovu. Prieskumy verejnej mienky dokazujú, že koaliční politici majú výrazne vyššiu nedôveru ako dôveru, samozrejme to sa vyskytovalo aj predtým.

Práveže ja tú náladu v spoločnosti cítim, chodím medzi ľudí, ale objektívne - žiadna z predchádzajúcich vlád sa nepotýkala s takými problémami ako my, žiadna nevládla počas pandémie. Máme tu najťažšiu hospodársku či zdravotnú situáciu za posledných 30 rokov... Ale samozrejme, máte pravdu - čo s tými 600-tisíc podpismi? Myslím si, že toto je nešťastná situácia. Opozícii sa zrejme podarí znovu vyzbierať petičné hárky, ako to deklarovala, nálada je taká, aká je. Určité percento ľudí negatívne vníma túto vládu, majú na to nárok. Aj preto sme chceli, aby sa mali možnosť vyjadriť sa a v prípade potreby volebné obdobie skrátiť.

Ale zase hovoríme až o ďalšom volebnom období a to ich asi neuspokojí.

Nemal by som s tým problém ani pre toto obdobie. Ale práve preto sme sa pozerali do budúcna, aby sme prijali niečo, aby to nebolo možné vyhlásiť za protiústavné. Ak by mala opozícia nejaké podklady, alebo by mali odborné posudky, že je to v poriadku, tak by sme to podporili. Ale nesmel by to byť právny paškvil.

Aby sme to s tými referendami nemali jednoduché, tak opozícia žiadala o zvolanie mimoriadnej schôdze k možnému referendu, ktoré sa malo týkať obrannej zmluvy s USA. Nakoniec však o tom poslanci ani nerokovali, pretože program mimoriadnej schôdze neschválili. Hovorili ste o vox populi, dnes internet zaplavujú petície obyvateľov okolia, ktorí túto zmluvu nechcú. Na druhej strane bola to opozícia, ktorá v predchádzajúcom období túto zmluvu začala s Američanmi riešiť...

Nechcem sa k opozícii pri tejto téme ani vyjadrovať. Kontaktovali sme oboch rezortných ministrov - pána Naďa aj pána Korčoka. V utorok by mal byť poslanecký klub, kde by sme si ich mali vypočuť. Trvám na tom, že ak by sem mali prísť príslušníci ozbrojených zložiek cudzieho štátu, musí to schvaľovať parlament. Druhá požiadavka je, aby sa presne špecifikovalo, o čo ide v rámci slov "nebezpečný odpad", aby bola otvorená pripomienka Úradu jadrového dozoru, že akým spôsobom sa bude nakladať s takýmito odpadmi a aby sme vedeli, o čo sa jedná. To sú základné požiadavky.

K zmluve mal pripomienky aj generálny prokurátor, ako hodnotíte jeho vloženie sa do problému?

Verejne som sa ho zastal. Zamrzelo ma, že pri vyhodnotení medzirezortného pripomienkového konania sa všetky jeho pripomienky zhodili zo stola. Práve preto sa ich, ministrov, chcem pýtať na názor na tie pripomienky a ako sa chcú k nim zachovať. A za seba hovorím, že momentálne, kedy nemám zodpovedané tieto otázky, by som túto zmluvu nepodporil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok