Čaputová sa stretla s Naďom a Korčokom. Témou bola obranná dohoda s USA

TA3 TASR
19.1.2022 16:04

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová sa už stretla s ministrom obrany Jaroslavom Naďom a ministrom zahraničia Ivanom Korčokom v súvislosti s dohodou o spolupráci v oblasti obrany s USA (DCA). Zišli sa už v utorok. K obsahu rozhovoru ani k ďalšiemu postupu v otázke zmluvy sa ešte hlava štátu nevyjadrila.

Akýkoľvek razantný krok Ruska by spôsobil problém. Musíme sa zbaviť závislosti od ich plynu, hovorí Čaputová
TASR

"Môžem potvrdiť utorkové stretnutie ministra obrany s prezidentkou SR," uviedla hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková. Hovorca rezortu diplomacie Juraj Tomaga priblížil, že prezidentka sa zaujímala aj o ďalší postup. Ani jeden z rezortov nepovedal viac.

Prezidentka sa začiatkom týždňa o dohode rozprávala aj s premiérom Eduardom Hegerom a predsedom Národnej rady Slovenskej republiky Borisom Kollárom. Avizovala vtedy, že sa chce stretnúť ešte s Naďom a Korčokom a následne bude informovať o svojich ďalších krokoch.

Uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA odsúhlasila minulý týždeň vláda Slovenskej republiky. Po podpise dokumentu ho musí ešte odobriť NR SR. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou. Zmluva by mala umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Predstavitelia vlády deklarovali, že dohoda neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť SR.

Opozícia zmluvu kritizuje a hovorí o vytváraní amerických vojenských základní na Slovensku, približovaní amerických vojsk k ruskej hranici a okliešťovaní kompetencií našich štátnych orgánov. Viacerí bývalí politici i mimoparlamentný Hlas-SD vyzvali hlavu štátu, aby sa s obrannou zmluvou obrátila na Ústavný súd SR. Smer-SD okrem iného upozorňuje na možnosť výcviku ukrajinských povstalcov na Slovensku vďaka dohode. Odvoláva sa pritom na článok amerického denníka The New York Times. Vládni predstavitelia to považujú za dezinformácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok