Tak takto?!: Diskusie špecialistov a všeobecných lekárov o novele o predpisovaní liekov zneisťujú pacientov

TA3
20.1.2022 10:13

Novela o predpisovaní liekov narazila na kritiku špecialistov. Tvrdia, že zbavuje všeobecných lekárov povinnosti a dokonca aj možnosti predpísať pacientovi akýkoľvek liek alebo pomôcku indikovanú špecialistom.

Chýbajú lieky, a to ohrozuje obyvateľov. Ich reexportom sa už zaoberá prokuratúra v Banskej Bystrici
TASR / Jaroslav Novák

Okrem iného, špecialisti tvrdia, že táto zmena prinúti starších doktorov prejsť na používanie systému e-zdravia a e-receptov, čo ich dodatočne zaťaží, prípadne to povedie k ich odchodom do dôchodku.

Všeobecní lekári nad týmito argumentami krútia hlavou. Udivujú sa nad neschopnosťou špecialistov písať elektronické recepty, pretože prechod na e-zdravie bol povinnosťou danou zákonom už pred troma rokmi, ale aj nad výkladom novely. Podľa všeobecných lekárov pacient neutrpí škodu, ale naopak, bude pod väčšou kontrolou. Argument, že bude pacient chodiť po recepty ako na klavír, tiež neplatí, špecialista mu môže predpísať opakovaný recept na celé obdobie od jednej kontroly k druhej.

O praktickom dopade novely na lekárov aj pacientov bude reč v dnešnej relácii Tak takto?! Pozvanie Anky Žitnej prijala všeobecná lekárka a v jednej osobe aj špecialistka - internistka Etela Janeková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok