O predpisovaní liekov sa podľa Krajčího šíria hoaxy. Lekári sa však obávajú o pacientov

TA3
17.1.2022 21:35

Zmena v predpisovaní liekov vyvolala chaos i kritiku. Ozvali sa odborníci, lekári i pacienti, ktorí sa obávajú o to, či sa k svojim liekom vôbec dostanú. O zmene zákona v Téme dňa diskutovali Marek Krajčí, Zuzana Dolinková, Anna Ghannamová, Jaroslava Orosová a Monika Palušková.

20220117_tema_dna_10.jpg
TA3

Pre lieky vznikol chaos

"Novela nebola konzultovaná ani s lekármi špecialistami, ani s nemocnicami. Tí, ktorí to schválili, asi neboli dostatočne zorientovaní v tom, ako systém funguje. Vznikol chaos," uviedla Jaroslava Orosová, prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov. Podľa nej je všeobecný lekár dostatočne kompetentný, aby rovnako ako lekár špecialista mohol prebrať zodpovednosť za liečbu pacienta. "Špecializovaná sieť je nedostatočná," dodala zároveň s obavou, že praktický lekár stratí kontrolu nad svojím pacientom.

Anna Ghannamová z Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb poukázala najmä na problémy, ktoré vzniknú zariadeniam s dlhodobo chorými pacientmi. "My sme dostali takú informáciu od lekárov, že naozaj ide o problém. Nemyslím si, že ide o hoax. Ak to aj poslanci nedomysleli, tak si to treba priznať a urýchlene to zmeniť," reagovala tak na kritiku exministra zdravotníctva Mareka Krajčího, podľa ktorého sa okolo zmeny zákona objavilo množstvo dezinformácií. Ghannamovú kritizoval za to, že o zmene šíri nezmysly. Pre pacienta sa podľa neho nič nemení.

Ghannamová však hovorila o tom, že pri takom množstve pacientov s dlhodobými ochoreniami v sociálnych zariadeniach je nová zmena v predpisovaní liekov nevykonateľná. Chceli by výnimku. "Táto zmena znamená abnormálne zaťaženie aj špecialistov, ktorí nie sú veľmi ochotní spolupracovať s takýmito zariadeniami. Pre nás je to neriešiteľná situácia," dodala.

Pre pacienta sa vraj nič nemení

S Marekom Krajčím súhlasí aj Monika Palušková, prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska. Podľa nej sa pre pacienta v zásade nič nemení. "Všeobecný lekár si svoje lieky píše aj naďalej. Špeciálny, alebo inak viazaný liek, bude písať špecialista, môže to ale delegovať na všeobecného lekára, alebo ak ide o chronického pacienta, môže nastaviť recept, ktorý sa opakuje," uviedla.

Kritikom zmeny je aj podpredsedníčka strany Hlas-SD Zuzana Dolinková. Podľa nej sa na pacienta zabudlo a táto téma mala byť lepšie diskutovaná medzi odborníkmi.

Podľa Krajčího však diskusie k predpisovaniu liekov prebiehajú už celé roky. "Urobili sme to preto, aby sme pacientom zjednodušili liečbu, aby nemuseli zbytočne chodiť k lekárom," uviedol s tým, že pacient dostane svoj liek priamo od špecialistu. "Odobrilo to aj ministerstvo zdravotníctva a tá komunikácia bola intenzívna," dodal.

"Všeobecný lekár predpisuje lieky tak, ako doteraz. Samozrejme, že tie, na ktoré potrebuje špeciálne odporučenie, tak ho má ešte od minulého roka a na základe neho pokračuje. Až do dňa, kedy bude pacient opäť potrebovať ísť k špecialistovi," dodal. Celý problém nazval "schválnou dezinformančou kampaňou, ktorej niektorí lekári podľahli a myslia si, že niektoré lieky nemôžu predpisovať". Podľa Krajčího to nie je pravda a ide skôr o "hon na čarodejnice".

"Niečo vydáme a až potom vysvetľujeme. Ak je ten zákon tak jasný, prečo organizácie lekárov a pacientov majú úplne iný názor? Každý si to interpretuje po svojom," uviedla v reakcii Dolinková.

Krajčí dodal, že debata k zákonu nie je uzavretá, chcú si prejsť ešte všetky názory a prípadným zmenám sú otvorení. Je však toho názoru, že všetko je robené v prospech pacienta.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok