Očkovaciu lotériu bude mať aj Rakúsko. Okrem občanov odmení aj obce

TA3 TASR
20.1.2022 10:16

Rakúska vláda spustí očkovaciu lotériu s možnosťou výhry poukážok v hodnote 500 eur a finančne podporí jednotlivé obce, pričom výška príspevkov sa bude odvíjať od konkrétnej miery zaočkovanosti proti ochoreniu Covid-19. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to oznámili kancelár Karl Nehammer, vicekancelár Werner Kogler a šéfka opozičných sociálnych demokratov (SPÖ) Pamela Rendiová-Wagnerová.

Viedeň lockdown koronavírus 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Vláda vyčlenila na očkovaciu lotériu jednu miliardu eur. Žrebovať sa začne 15. marca. Pre obce je určených ďalších 400 miliónov eur. Cieľom iniciatívy, na ktorej sa dohodla rakúska vláda s SPÖ, je zvýšiť mieru vakcinácie proti novému koronavírusu. Ako povedal Nehammer, tento krok odmení zaočkovaných a má tiež slúžiť ako impulz pre tých, čo ešte s očkovaním váhajú, informuje agentúra APA.

Šancu na výhru v lotérii bude mať približne každý desiaty zaočkovaný. Platí to pre tých, čo už vakcínu dostali, i pre osoby, ktoré tak ešte len plánujú urobiť. Päťstoeurové poukážky bude možné použiť na území Rakúska v obchodoch, gastronómii, hoteloch či kultúrnych a športových zariadeniach.

Čo sa týka finančného balíka pre samosprávy, Nehammer ako príklad uviedol, že priemerne veľká obec s 3000 obyvateľmi získa pri 80-percentnej zaočkovanosti 30-tisíc eur, pri 85-percentnej zaočkovanosti 60-tisíc eur a pri 90-percentnej zaočkovanosti 120-tisíc eur.

Vo štvrtok hlasujú poslanci rakúskej Národnej rady o návrhu zákona o povinnom očkovaní proti ochoreniu Covid-19 pre osoby od 18 rokov, ktorý má nadobudnúť účinnosť 1. februára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok