Politická prehra pre Bidena. Demokrati v Senáte nepresadili kľúčovú volebnú reformu

TA3 TASR
20.1.2022 08:33

Demokratom v americkom Senáte sa v stredu nepodarilo presadiť kontroverzne vnímanú reformu volebného práva. Republikáni návrh zablokovali za pomoci obštrukcií.

Republikánski senátori využili inštitút nazývaný filibuster, ktorý vo väčšine prípadov umožňuje prakticky neobmedzenú dĺžku trvania rozpravy, čím je možné zabrániť hlasovaniu. K ukončeniu debaty v Senáte je totiž podľa platných pravidiel väčšinou potrebných až 60 hlasov. Demokrati aj republikáni však majú v tejto komore amerického Kongresu aktuálne len po 50 senátorov.

Líder demokratickej väčšiny v Senáte Chuck Schumer následne navrhol zmenu pravidiel, ktorá by umožnila v tomto jednom prípade schváliť reformu volebného práva jednoduchou väčšinou. Demokratickí senátori Joe Manchin a Kyrsten Sinemová ale v tomto prípade zahlasovali proti svojej vlastnej strane a zmena pravidiel bola zamietnutá v pomere hlasov 52:48.

Výsledok hlasovania v dôležitej otázke volebnej reformy predstavuje politickú prehru pre amerického prezidenta Joea Bidena a jeho Demokratickú stranu, píše agentúra Reuters. "Som hlboko sklamaný," uviedol Biden po hlasovaní a dodal, že preskúma všetky dostupné možnosti a nástroje, ktorými by bolo možné podporiť americkú demokraciu.

Rozsiahlu reformu volebných zákonov schválila demokratmi kontrolovaná Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu vlani v marci. Podľa predkladateľov má táto reforma vniesť transparentnosť do financovania predvolebných kampaní jednotlivých kandidátov bohatými sponzormi. 

Mala by tiež odstrániť administratívne prekážky v hlasovaní - napríklad nariadiť automatickú registráciu voličov, rozšíriť predčasné hlasovanie alebo hlasovanie poštou, či obnoviť hlasovacie právo odsúdeným páchateľom trestných činov, ktorí si svoj trest už odpykali.

Postoj k reforme volebného práva sa v USA "láme" viac-menej striktne po straníckej línii. Konzervatívni republikáni a ich priaznivci volebnú reformu v tejto podobe dôrazne odmietajú. Obávajú sa, že by jej presadenie dlhodobo posilnilo vplyv demokratov a podporilo ľavicové tendencie v americkej politike, uvádza denník The Washington Post. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok