FOTO: Navštívili sme útulok. Z príbehov niektorých psov behá mráz po chrbte

TA3/hm
21.1.2022 06:00

Zdá sa, že trend živých vianočných darčekov, ktoré končia v útulkoch je pomaly na ústupe. Samotné útulky však upozorňujú na množiteľov psov aj predaj šteniat na internetových bazároch či sociálnych sieťach. Hoci sa po sviatkoch s nechcenými zvieratami nestretli ani v Bratislave, podľa Kristíny Devínskej, im problémy narobili petardy. Zvieratá v útulku Sloboda zvierat sme navštívili osobne. Mnohé z nich chovali predošlí majitelia v príšerných podmienkach, čo sa odrazilo na ich zdraví aj psychike. Pozrite si fotoreportáž.

Sloboda zvierat
TA3 / David Duducz

U množiteľa dostanú zviera za lacno

Dva prípady nechcených živých darčekov evidovali v polovici januára v útulku OZ Šťastné labky vo Fiľakove, ktoré pred Vianocami adopcie šteniatok z tohto dôvodu pozastavili. Jedno šteňa prijali v útulku Občianskeho združenia Túlavá labka. Pes - Štuplík, ktorého vyhodili po Vianociach, už má nový domov. 

Dve šteňatá prijali aj v útulku v Leviciach. "Trend - psík ako vianočný darček už nie je tak preferovaný. Skôr sa nám stáva aj počas roka, že menej inteligentná časť národa, chce psíkov ako hračky pre deti aj počas roka," uviedla Jana Pereszlenyiová. 


Za horšie označila prípady, kedy záujemcovia nedostanú zviera z útulku a za "lacné peniaze" ho nakúpia od množiteľa. Dodala, že v útulku zažila najhorší Silvester za posledných 11 rokov. Počas týždňa po silvestrovských oslavách prijali 27 psov, z toho len dva boli začipované a vrátené majiteľom. Ako uviedlo Občianske združenie Majme srdce, v roku 2022 prípady nechcených darčekov zatiaľ neevidujú. Upozorňujú však na inzeráty zvierat, ktoré mali byť ešte v opatere rodičov, na sociálnych sieťach. 

Dozvuky silvestrovských osláv

V Regionálnom centre Slobody zvierat v Piešťanoch prípady nechcených vianočných psov nezaznamenali. "Pribudli len dvaja starší, vyhodení psíkovia a nejakí "utekáči" po Silvestri, ktorých si majitelia prevzali," informovala za útulok Ľubomíra Baleková. Podobne na tom boli aj Kubínskom Útulkáči - nechcené darčeky im po Vianociach nepribudli, dostávajú sa k nim postupne počas celého roka, kedy si majitelia začnú uvedomovať, čo starostlivosť o zviera obnáša. Zakladateľ občianskeho združenia Marcel Turník upozornil, že si všímajú nárast inzerátov na internetových bazároch. Nechcené zvieratá nepribudli po Vianociach ani združeniu Pes v núdzi a v útulku v Poprade.

V ďalšom bratislavskom útulku Sloboda zvierat zaregistrovali po novom roku pre hlučné silvestrovské oslavy zvýšený počet psov. Išlo najmä o zranené a zabehnuté zvieratá, z ktorých väčšinu už vrátili do rúk pôvodným majiteľom. "Do útulku denne príjmame zvieratá, zatúlané aj také, o ktorých nie sú schopní sa ďalej postarať ich majitelia. Nárast takto prijatých zvierat, je počas roka v rámci nášho útulku konštantný, a žiaľ, stále veľmi vysoký," uviedla Kristína Devínska. 

Fotografie a príbehy psov z bratislavského útulku Sloboda zvierat si môžete pozrieť tu:

Klasko

Klaska našli vo veľkých bolestiach pri ceste, kde ležal asi tri dni so zlomenou nohou. Dlho ho každý obchádzal, nakoniec sa nad ním zľutovali ľudia, ktorí ho odviezli k veterinárovi. Operácia trieštivej zlomeniny bola síce náročná, ale úspešná. Klasko v polovici januára ukončil hydroterapiu, najbližšie dni ho čaká kastrácia. Klasko bol spočiatku veľmi ustráchaný a nedôverčivý. "V kombinácii s bolesťou sa s ním nedalo vôbec manipulovať," opísala Kristína Devínska zo Slobody zvierat. "Teraz je z neho maznáčik," smeje sa. Klasko je podľa jej slov mladý hravý psík, ktorého čaká výcvik a socializácia. "Je to parťák vhodný na veľké výlety do hôr a lesa."

Všetkých psov, ktorých prijmú v útulku Sloboda zvierat kastrujú, aby nedochádzalo k ďalšiemu množeniu, najmä pri čistokrvných plemenách. "Kastrovaním chceme ochrániť psíkov, aby ich zase niekto nezneužíval na množenie," hovorí Devínska. Na Slovensku je podľa nej "množákov ako maku". Pracovníci Slobody zvierat v Bratislave sa aktuálne starajú o vyše stovku psov.

Sloboda zvierat TA3 / David Duducz

Šuga

Krývajúcu fenku s bandážou na prednej labke s menom Šuga postrelili. Do hlavného mesta prišla z levického útulku. "Sme tu pre všetky psíky. Ak máme v Bratislave prázdnejšie, automaticky preberáme zvieratá z regionálnych centier, ktorých je 23."

Sloboda zvierat TA3 / David Duducz

Bobys

Dvojročný kríženec Bobys prišiel do bratislavského útulku z nehostinných podmienok. Žil v provizórnom prístrešku pri rieke na reťazi, z ktorej sa mohol pohnúť maximálne dva metre. Bobys žil v zime a izolácii od ľudí. 

psík TA3 / David Duducz

Drago

Desaťročného kríženca s menom Drago zachránili prostredníctvom Linky proti krutosti. Ľudia, ktorí jeho príbeh nahlásili, uviedli, že sa dostal do staršej nezodpovednej rodiny, ktorej členovia mali zrejme problémy s alkoholom. Žil na malom priestore pred domom. "O psíka sa nestarajú, nekŕmia ho ani nevenčia. Je na kosť vychudnutý, a prepodpokladám, že má aj iné zdravotné problémy," napísal vtedy oznamovateľ s tým, že utrápeného psa, ktorý vôbec nebol agresívny, sa pokúšal kŕmiť, no viac urobiť nemohol. 

psík TA3 / David Duducz

Zanie

Zanie je päťročná sučka - kríženec, ktorú prevzali do Bratislavy z regionálneho útulku Slobody zvierat v Leviciach. 

psík TA3 / David Duducz

Gina

Trojročná sučka pitbula Gina prišla do bratislavského útulku z východného Slovenska, prevzali ju z Regionálneho centra Slobody zvierat vo Veľkých Kapušanoch. Giny, ktorá má podľa Kristíny Devínskej úžasnú a priateľskú povahu sa pôvodní majitelia dobrovoľne vzdali.

psík TA3 / David Duducz

Margo

Kríženec Margo má jeden rok a prevzali ho z Regionálneho centra Slobody zvierat v Komárne.

psík TA3 / David Duducz

Zara

V útulku v hlavnom meste žije aj dvojročný kríženec - sučka s menom Zara, ktorú prijali z Regionálneho centra Slobody zvierat v Lučenci. Je priateľská, no na jej tele vidieť stopy po krutom zaobchádzaní predošlých majiteľov.

psík TA3 / David Duducz

Marsou a Dafne

Spoločný výbeh zdieľajú psy Marsou a Dafne. Štvorročného Marsoua zachránili cez Linku proti krutosti, žil na reťazi pri zhorenom dome. Majitelia ho, žiaľ, opustili. Jedlo mu zabezpečovali ľudia z obce, kde žil. Dafne je zase ročná sučka. Predtým, ako sa dostala do útulku z nej bola tuláčka, ktorú odchytili v Senici.

psík TA3 / David Duducz

Heidy

Vzrastom menšia je ročná sučka Heidy. V obci Hrhov ju zachránila inšpektorka Erika Knežská. Ľudia, ktorí vtedy podali podnet na kontrolu psíka, uviedli, že žije v nevyhovujúcich podmienkach - držaná na približne metrovej reťazi. Namiesto psej búdy, spávala v starej chladničke. Inšpektorka, ktorá ju prišla zachrániť, po záchrane uviedla, že psíča bolo priviazané na ťažkej reťazi k chladničke bez dverí, a zrejme má problémy s labou, keďže ju často nosí vo vzduchu. Pôvodný majiteľ ju odovzdal bez problémov. 

psík TA3 / David Duducz

Toret

Trojročný kríženec Toret nedostupuje na prednú labku. Momentálne má pred vyšetrením a operáciou. Zachránili ho cez Linku proti krutosti, zásluhu na záchrane Toreta má Erika Knežská, vyzdvihla Devínska zo Slobody zvierat. Toreta našli v zlých podmienkach.

psík, Sloboda zvierat TA3 / David Duducz

Margitka

Osemmesačné šteňa Margitka je po autoúraze. Po prijatí do útulku z inej organizácie bola veľmi nedôverčivá, postupne naberá odvahu priblížiť sa k ľuďom. "Prevzali sme ju zo Záhoria z občianskeho združenia. Už má prvú operáciu zranenej zadnej laby za sebou, čaká ju ešte reoperácia. Aktuálne ju však trápi "kotercový kašeľ", preto s reoperáciou čakáme," opísala Devínska. Podľa jej slov priemerne stoja operácie asi 600 eur, strop je okolo dvoch tisíc. "K tomu treba prirátať náklady za ďalšiu liečbu či rehabilitácie. Stačí, ak príde pes, ktorý je intolerantný na krmivo, a zvýšia sa nám na neho náklady."

psík, Sloboda zvierat TA3 / David Duducz

Dnipra

Sedemročnú sučku, ktorú volajú Dnipra, našli v Bratislave uviazanú o strom. "Nevieme, čo prežila v minulosti, ale nič dobré to určite nebolo," uviedla Devínska. Aj počas našej návštevy nás upozornila, že sučka je veľmi opatrná a nedôverčivá, a nemali by sme ju kŕmiť maškrtami tak, ako iných psov. V opatere útulku je Dnipra už veľmi dlhý čas. Ako jeden z mála psíkov má možnosť celodenného voľného pohybu. Dnipru si môžu záujemovia adoptovať len virtuálne.

psík TA3 / David Duducz

V útulku sa starajú tiež o približne 20 mačiek. Dostávajú sa sem tie, ktoré potrebujú pomôcť, ošetriť alebo majú nejaký zdravotný problém. "Nosia nám sem aj maličké opustené mačiatka, ktoré potrebujú ešte kojiť," vysvetlila Devínska. Keďže aj mačky si medzi sebou odovzdávajú svoje ochorenia, snažia sa ich nemať veľké množstvo. Veľkou pomocou sú pre útulok, ale aj mačky samotné, dobrovoľníci z rôznych občianskych iniciatív, ktorí im stavajú prístrešky umiestnené v inak nehostinných prostrediach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok