Ženy v politike: Francúzka Marion Maréchal sa vzdala mena, aby niečo dokázala sama

TA3/zm
20.1.2022 08:00

Má len 32 rokov, ale za sebou bohatú kariéru, keďže do politiky vstúpila ako 18-ročná. Meno Marion Maréchal vám nemusí byť až také známe, ale keď sa povie priezvisko Le Pen, určite ste o ňom už niečo počuli.

Ženy v politike: Francúzka Marion Maréchal sa vzdala mena, aby niečo dokázala sama
Profimedia

Táto na pohľad krehká blondínka sa vzdala priezviska, ktoré je dobre známe celému svetu, nie len vo Francúzsku, aby si vybudovala vlastné meno, a aby ju verejnosť nehodnotila na základe toho, čo dokázal jej slávny dedko alebo teta.

Zvučné meno

Marion Maréchalová je francúzska politička a vnučka zakladateľa krajne pravicovej Národnej fronty Jean-Marie Le Pena. Tým však zoznam známych politikov v jej rodine nekončí. Zároveň je neterou aktuálnej predsedníčky Národnej fronty Marine Le Pen, do ktorej samotná Marion vstúpila, keď dosiahla dospelosť. V tejto rodine bolo zrejme ťažké, ak nie priam nemožné, vyhnúť sa politickej kariére.

Marine Le Pen Profimedia

Venovať sa politike od osemnástky chce poriadnu guráž, ktorá zjavne v jej rode nechýba. A tak už po štyroch rokoch svojho pôsobenia dosiahla ďalší úspech. Stala sa poslankyňou Národného zhromaždenia za Vaucluse, čo je tretí volebný okres, kde pôsobila päť rokov, do roku 2017.

Spory s dedkom

Zrejme práve v tom čase sa mladá blondínka rozhodla budovať si vlastné meno, pretože sa v roku 2018 vzdala slávneho priezviska Le Pen a začala vystupovať len pod menom svojho otca ako Marion Maréchal. Jej dedka to rozhodne nenechalo chladným. „Marion si možno myslí, že je príliš ťažké niesť moje meno. Som zvyknutý byť opustený,“ uviedol Jean-Marie Le Pen pre server France Info.

Marion s dedkom Jean-Marie Le Penom Profimedia

Keď v tom istom roku oznámila, že sa dočasne sťahuje z politiky, aby sa mohla venovať vlastnému biznisu a rodine, zakladateľ Národnej fronty označil jej konanie za dezerciu. Rozhorčenie Jean-Marie Le Pena však mohol spôsobiť aj fakt, že v tom istom čase jeho dcéra Marin prehrala prezidentské voľby proti Emmanuelovi Macronovi.

Pritom podľa Marion je jej politická prestávka skutočne dočasná, pretože z dlhodobého hľadiska nedokáže byť ľahostajná voči problémom národa.

Z politiky do školy

Už pred odchodom z politiky mala Marion Maréchal jasný plán, kam sa bude jej kariéra vyvíjať ďalej. Neďaleko Lyonu si založila Inštitút sociálnych vied, ekonomiky a politiky. Škola, ktorú sama aj riadi, poskytuje magisterské štúdium, ktoré však formálne nie je uznávané. Napriek tomu sa blondínke zdal tento smer lepším. Dočasne, ako tvrdí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok